lördag 5 maj 2012

Sketna Gertrud

För tillfället frossar jag i Gudrun Wessnert! Med Sketna Gertrud och kung Magnus kalas vann Wessnert Bonnier Carlsens manustävling 2002 och debuterade därmed också som barnboksförfattare.

Sketna Gertrud och kung Magnus kalas utspelar sig i Stockholm 1336. Magnus och hans hustru Blanka ska krönas av biskopen och det ska ställas till med ett efterföljande hejdundrande kalas. Det kommer gäster från när och fjärran men bara dagarna innan själva kröningsfesten går slottets kock och dör efter att ha blivit biten av en råtta. Det blir köksmästarens uppgift att snabbt hitta en ny och minst lika skicklig kock som kan göra aladåber, pastejer och syltor till kungens kalas. Köksmästaren frågar sig om på stan och kommer sålunda i kontakt med Stockholms främsta syltekona - Sketna Gertrud. Tre dagar får hon på sig att laga 36 aladåber. Men det här med tidsplanering och organisation är inte riktigt Gertruds melodi, hon har ju trots allt fem bångstyriga barn och en katt att ta hand om, och det ena missödet efter det andra riskerar att sätta käppar i hjulet för, inte bara kungens kalas, utan även för köksmästarens rykte och välbefinnande.

Historien är dråplig, händelserik och skriven med ett enkelt språk som gör boken till en riktig bladvändare. Wessnerts berättarglädje lyser verkligen igenom och hon tar med sig sin läsare till en detaljrik och medeltida miljö som känns äkta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar