söndag 6 maj 2012

Enhörningens gåta

Enhörningens gåta: en Riddarberättelse börjar dramatiskt med en komplicerad förlossning på Enhörningsholm. Två pojkar föds men deras mamma överlever inte. Då den ena pojken inte heller tros överleva deklamerar fadern att endast en son har fötts. Men pojken visar sig vara stark och överlever, bara för att bli bortrövad vid ett överfall där också fadern försvinner och förmodas ha blivit dödad. Ovetandes om att han har en bror växer William upp under fasterns tillsyn på Enhörningsholm. William längtar till den dag han ska få lämna hemmet, vilket också sker tidigare än anat. Det visar sig nämligen att Williams far är skyldig riddare Zabel von Helptens en tjänst och då denne nu behöver en page får William vid nio års ålder bli riddarens nye hjälpreda.

Zabel som inte har helt rent mjöl i sin påse har kontakter med rövare ute i skogen och av en slump stöter William på en pojke som vuxit upp tillsammans med rövarna. Ulltott, som rövarna kallar pojken, är lika gammal som William, lika lång och är dessutom slående lik William. Pojkarna, som båda två är trötta på sin tillvaro, kommer överens om att byta plats med varandra och därmed hamnar Ulltott som page hos riddare Zabel och William blir istället rövarnas passopp.

Trots att de båda pojkarna är förvillande lika är det en farlig överenskommelse de gjort, men tack vare de båda pojkarnas kvicktänkthet lyckas de trots en rad missöden och förvecklingar dölja sin riktiga identitet. Men mötet mellan pojkarna drar också upp frågor om det förflutna och på varsitt håll försöker William och Ulltott ta reda på sanningen om sina föräldrar.

Gudrun Wessnerts Enhörningens gåta är en typisk förväxlingsberättelse som liksom Sketna Gertrud utspelar sig under kung Magnus tid i 1300-talets Sverige. Vill man läsa vidare om tvillingarna Enhörning och kanske få reda på sanningen om vad som hänt deras far, så fortsättes Enhörningens gåta av Storfurstens dotter samt Rosenborgens hemlighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar