måndag 7 maj 2012

Spindelbarnen

Samantha Fraser, eller Sam som hon kallas, är i tio-års-åldern när hon kommer till Syster Elsibes barnhus för hittebarn och vanföra. Barnhuset ligger långt ute på den engelska heden och drivs av två otäcka systrar, Agatha Klopke och Inez Imperton som inte precis ger Sam något varmt mottagande. På barnhemmet hjälper även den enögda och elaka fröken Pratt till med att hålla ordning på de övriga sex barnhusbarnen som alla har varsin historia. Där finns till exempel Immy som hittades på en kyrkogård, Tanja, oäktingen, som man hittade i en källare och som var så mager att man tänkte ge henne till hundarna och Siggsy som efter en olycka har ett hål (eller snarare en urgröpning) i magen där hans tama groda Oggy bor.

Barnen lever ett hårt liv med tungt arbete om dagarna och får nöja sig med den oätliga svältkost fröken Pratt tillagar medan barnhemsföreståndarna själva äter bakelser till sitt te varje dag. Barnen är medvetna om att de blir illa behandlade och att ingen skulle sakna dem ifall de försvann men systrarna Klopke och Imperton har tillsammans med fröken Pratt lyckats ta ifrån barnen allt hopp och all framtidstro och barnen har för längesedan funnit sig i sitt öde.

De som inte följer barnhusets regler, är olydiga eller uppför sig illa blir inlåsta utan mat och vatten i den mörka källaren där de feta råttorna bor. Efter att Sam blivit inlåst i källaren börjar hon ana att där finns annat än bara råttor i mörkret. Sam hör röster i sitt huvud som manar henne att kämpa för att hitta en utväg från Syster Elsibes barnhus och Sams vilja till ett bättre liv tänder en svag gnista av hopp även hos de andra barnhusbarnen. Men vilket syfte har rösterna i Sams huvud egentligen? Är de välvilliga eller är det ondskefulla krafter som styr?

Gudrun Wessnert har denna gång förlagt sin berättelse till 1800-talets England. Spindelbarnen - Sam Frasers äventyr är en eländesberättelse med färgstarka karaktärer och diverse otäckheter som så småningom istället formar sig till en äventyrshistoria med övernaturliga inslag. I dagarna kom Rävbarnen, del två i serien om Sam Frasers äventyr, ut och jag hoppas att man i denna kan få svar på alla de frågor som lämnas obesvarade i slutet av Spindelbarnen. Vem är till exempel räven som stryker omkring ute på heden och betraktar barnen på avstånd?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar