söndag 19 augusti 2012

Mad men i bokform

Det bästa av allt gavs ut första gången 1958. Rona Jaffe gjorde succé med den öppenhjärtiga romanen om unga kvinnors liv i 1950-talets New York och boken blev genast en bestseller. Många chockerades av innehållet, men flertalet unga moderna kvinnor älskade att läsa en roman som speglade deras liv.

I den nästan 500 sidor tjocka boken får läsaren följa fyra unga kvinnor i tjugoårsåldern. Vi presenteras för lantlollan April som blir alla mäns dröm, den karriärsdrivna Caroline som blivit dumpad av fästmannen, Gregg som vill bli skådespelerska men som egentligen drömmer om familjelycka, och så den unga ensamstående mamman Barbara som får kämpa för att få vardagen och ekonomin att gå ihop. Alla fyra får jobb som kontorsflickor på ett förlag där de tänker sig göra karriär tills de hittar den stora kärleken och kan gifta sig. För det var så synen var på arbetande kvinnor på 1950-talet. Jobbade gjorde man bara ett par år mellan färdig utbildning och giftermål. Sen väntade rollen som hemmafru.

Det bästa av allt har beskrivits som en 1950-talets Sex and the City och boken beskriver i en lagom blandning flärd och vardag med fester och drinkar, flörter med gifta män, längtan efter äkta kärlek, shopping och mode, rivalitet och skvaller på kontoret samt pressen att leva upp till det som förväntas av en. Här bjuds på humor och på hjärta och smärta - allt som en riktig tjejig bok bör innehålla.

Det bästa av allt bjuder på lättsam underhållande läsning, och jag får verkligen tänka på att man bör läsa romanen som en tidsskildring, annars är det lätt att störa sig på osjälvständiga kvinnor, vars enda önskan och mål i livet tycks vara att bli någons fru. Det märks att det hänt en hel del sen dess 1950-talet. Det bästa av allt är underhållande för stunden, men jag tror inte att detta är en bok jag kommer att bära med mig och minnas särskilt länge. Dock ger boken mig ett sug efter att börja kolla Mad Men igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar