måndag 24 september 2012

Tornsvalan

Tornsvalor kallades de frivilliga som bemannade luftbevakningstorn runt om i Sverige under beredskapstiden för att spana efter fientligt flyg. Femtonåriga Anna bor i en mindre ort i Värmland, inte alltför långt bort ligger den norska gränsen, och i Norge är det krig.

Sommaren 1941 är ovanligt het och Anna tillbringar nätterna på balkongen där hon drömmer om att bli författare precis som Karin Boye, vars dikter hon beundrar. Samtidigt spanar hon efter fiendens flyg, precis som riktiga tornsvalor. Ensam i natten på balkongen har Anna gott om tid att fundera kring alla känslor och funderingar hon bär på. Den här sommaren kretsar mycket kring förälskelser och relationen med bästa väninnan Ulla. Tidigare har det bara varit de två, men nu har Inga tillkommit och plötsligt är de tre om att göra allt tillsammans. Anna kan inte låta bli att känna sig både sviken av Ulla och svartsjuk på Inga.

Annas pappa tjänstgör som soldat och vaktar gränsen mot Norge, när han är hemma på permission märker Anna hur han förändrats. Anna är en uppmärksam betraktare och hon kommer denna sommar till insikter om sina föräldrar och får reda på hemligheter som ändrar hennes syn på personer i hennes närhet.

Tornsvalan är en finstämd roman som framför allt handlar om att vara tonåring och allt vad det innebär med alla jobbiga känslor och att nästan vara vuxen, men inte helt och hållet. Tornsvalan innehåller mycket levande miljöbeskrivningar och tack vare Jonas Cederquist historiekännedom ges en detaljerad bild av vardagen i beredskapens Sverige med ransoneringar, svarta-börsen-varor, kaningrytor, tyska soldater som transporteras genom Sverige och en ständig närvarande känsla av ett hot utifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar