tisdag 30 oktober 2012

Tänk om det där är jag

Agnes ska börja tvåan på gymnasiet i Umeå dit hennes familj flyttat från Stockholm. Agnes ser detta som en chans att börja om på nytt. Första året på gymnasiet i Stockholm blev nämligen inte alls som hon tänkt sig. På något sätt lyckades hon hamna helt utanför i den nya klassen. Och att kompisarna från högstadiet som alla valt olika skolor, hittade nya vänner, ökade bara på känslan av ensamhet och utanförskap hos Agnes. Så när Agnes flyttar till Umeå tänker hon börja om med precis allt. Hon ska ha normala kläder, se normal ut, göra och säga normala saker, vara öppen och utåtriktad - vara vanlig helt enkel.

På andra sidan väggen i parhuset som Agnes och hennes familj flyttat in i, bor Adam som visar sig gå i Agnes nya klass. Adam introducerar Agnes för sina vänner och Agnes skapar också egna bekantskaper. Den hon absolut vill lära känna mest är Jacob. Jacob är både snygg och har en egen intressant stil - och han spelar i ett band! Plötsligt inser Agnes att hon faktiskt befinner sig i det liv hon så gärna önskat. Hon är inte längre någon grå mus som ingen lägger märke till och hon ser hoppfullt på framtiden igen.

Men att skaffa nya vänner är ansträngande. Och det är ännu mer ansträngande att upprätthålla den nya Agnes personlighet och hela tiden vara öppen och utåt och säga intressanta saker, säga rätt saker. Varför ska allt vara så svårt? Agnes längtar efter att umgås med sina gamla kompisar från Stockholm, dem som hon kan vara sig själv med, som hon inte behöver anstränga sig så hårt för att umgås med, eller för att de ska tycka om henne. När ska det börja bli lättare och hur länge ska Agnes orka?

Tänk om det där är jag, skriven av Johanna Lindbäck, har en lättsam ton och erbjuder definitivt en stund av feel-good-läsning. Men här finns allvar i berättelsen också, Lindbäck beskriver på pricken Agnes känslor, med ett stukat självförtroende och en längtan efter en nystart. Det är lätt att komma in i Tänk om det där är jag, men det var först i slutet, när romantiken började spira som jag kände mig riktigt fast och fick de där riktiga feel-good-vibbarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar