Jag har under våren och sommaren avhandlat säsong ett och två av Walking dead och nu är säsong tre igång. Jag visste till en början inte att serien bygger på en serieroman, men nu har jag läst första och andra volymen; The Walking Dead: Tills döden skiljer oss åt samt The Walking Dead: På drift. Jag trodde faktiskt att jag skulle få träffa alla de karaktärer som tv-serien presenterade under första säsongen, men jag insåg rätt snart att man på produktionsbolaget tagit sig friheten att lägga till och ändra en del. Däremot så följer tv-serien handlingen i serieromanen mer eller mindre till punkt och pricka. Och handlingen är denna:
Efter att en zombie-epidemi har ödelagt det amerikanska samhället återstår endast ett fåtal överlevande. I spetsen för en liten grupp överlevare står polisen Rick Grimes, som mirakulöst nog återförenas med sin hustru och son efter att ha legat i koma under den värsta smittospridningen. De överlevande har dels att försöka klara sig och överleva på vad de hittar, och dels att skydda sig från zombieattacker. Men det som framträder som ett större hot är inre konflikter i den lilla gruppen som ligger och pyr under ytan. Och frågan är om det verkligen är zombierna som är det största hotet för människornas överlevnad.
Kirkmans främsta syfte har, som han skriver i ett förord till den svenska utgåvan, inte varit att göra en skräckserie. Han är mycket mer intresserad av att visa och skildra hur människor påverkas av extrema situationer och hur dessa situationer kan förändra personligheter. Walking Dead är också en väldigt bra utvecklingsroman och den förändring som Rick genomgår som är den starkaste.
Det finns fjorton volymer totalt och hittills har fem volymer bearbetats och givits ut på svenska av Apart förlag som dessutom tagit fram en lärarhandledning i samarbete med högstadieläraren Melinda Galaczy. Denna lärarhandledning med diskussionsfrågor finns gratis att ladda hem från förlagets hemsida..
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar