onsdag 19 december 2012

När maten blir en fiende

Ätstörningar har det skrivits om innan. Men böcker som tar upp ätstörningar hos killar finns det desto färre av. I Som Zlatan fast bättre berättar Niclas Christoffer, som själv har erfarenhet av ätstörningar, om Simon som i strävan efter att bli världens bästa fotbollsspelare och nå total kontroll över sin kropp istället långsamt bryter ned sig själv.

Simon blir överlycklig när han får reda på att han kommit in på fotbollsgymnasiet i Malmö. Det har varit tuffa uttagningar till endast ett fåtal platser. Simon lovar sig själv att han ska visa att han förtjänat sin plats och går helhjärtat in för träningen. En ledare nämner för Simon att han skulle kunna öka sin prestation ännu mer om han bara gick ner något kilo, och Simon satsar hårt för att snabbt tappa den där lilla extravikten. Han sätter sig själv på en benhård diet och tränar extra på fritiden. Och snart har de överflödiga kilona försvunnit, men istället har Simon dragit på sig ett komplicerat förhållande till mat och träning. Och någonstans här övergår dieten till ett regelrätt matmissbruk.

Som Zlatan fast bättre är mycket läsvärd enbart tack vare ämnet. Och att Niclas Christoffer själv har erfarenhet av ätstörningar bidrar till att höja trovärdigheten och det är lätt att leva sig in i Simons tankesätt och resonemang.

Samtidigt som skildringen av sjukdomsförloppet känns realistiskt så känns andra delar mindre realistiska. Visst kan ätstörningar vara svåra att upptäcka, och det är en sjukdom som många inte heller vet hur de ska hantera. Men att Simon går på ett fotbollsgymnasium borde göra personalen på skolan mer uppmärksam på om någon missköter sin kropp. I Som Zlatan fast bättre är det endast sjuksköterskan Daniel som reagerar och agerar. Jag gillade dock att berättelsen slutar mer verklighetstroget. Jag tror knappast någon med ätstörningar blivit frisk på studs. Det är något som man måste jobba med under lång tid, och återfall, som även drabbar Simon, är mycket vanligt.

Det jag däremot inte gillade lika mycket var de korthuggna meningarna, som i mitt fall stoppade upp läsflödet något. Å andra sidan kan detta vara perfekt för en ovan läsare, men oavsett det språkliga så tycker jag att Som Zlatan fast bättre är en angelägen bok.

Många tack till Booked för boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar