onsdag 16 januari 2013

A waste of good paper

I A waste of good paper får man träffa Jason, en ung kille som inte har haft det så himla lätt i livet. Hans mamma är före detta heroinmissbrukare, men numera drogfri, och har ett jobb som hon sköter. Jason, som har beteendeproblem och går i specialklass i en särskild skola för barn med beteendestörningar, får en dag en anteckningsbok av sin lärare och uppmanas att skriva av sig i denna, lite som en dagbok. Jason själv tycker att det är slöseri med papper. Han anser inte att han har något att skriva om och skriver därför inledningsvis allmänt om vad som händer i skolan på lektionerna, om lärarna och om de andra killarna i hans klass. Men undan för undan blir Jason mer bekväm med sin anteckningsbok/dagbok och han skriver av sig om hur han har det hemma med sin mamma, som börjat träffa Jon igen, en före detta pojkvän, tillika före detta heroinmissbrukare, som skapat stor otrygghet i Jasons liv.

Jason formulerar sig visserligen rätt roligt och det är underhållande att läsa om hans vardag, men jag tyckte till en början inte att berättelsen ledde nån vart, med att man bara fick följa Jason i skolan. Men två pedagoger, som arbetar med kreativt skapande i Jasons klass, fungerar lite som en katalysator för Jason som börjar komma till insikt om händelser och saker i sitt liv. Och författaren, Sean Taylor, har skickligt komponerat ihop sin berättelse, vars alla delar får en lösning eller ett avslut på sista sidorna.

Boken är skriven med ett typsnitt för att likna handstil och språket är rakt igenom talspråk med en hel del brittisk slang. Genom att betona meningar eller ord med versaler blir läsningen väldigt animerad, och detta grepp gillar jag för det förstärker dessutom känslan av talspråk.

Jag tyckte, som sagt, inte att boken var nåt särskilt till att börja med, men i takt med att porträttet av Jason fördjupas så dras jag mer och mer in i den här berättelsen. Jag tyckte mest Jason var en störig, bråkig kille men under berättelsens gång kommer man honom väldigt nära och till slut både sympatiserar jag med honom och förstår honom. A waste of good paper är en riktigt EFFING bra bok, som Jason själv skulle sagt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar