tisdag 15 januari 2013

Sewer Rats

Sigmund Brouwers Sewer Rats är en kort men intensiv berättelse, vars inledning kastar en rakt in i handlingen. Sewer Rats är ett gäng tonåringar som brukar spela paintballmatcher mot andra gäng nere i kloakerna och dagvattentunnlarna. Och när skolans nye kille, Carter, vill gå med i gänget måste han först godkännas genom att genomföra en rad tester. När berättelsen börjar håller Carter på att balansera på kanten till en av reningsverkets bassänger. Hans uppdrag är att ta sig från ena sidan till den andra, utan att halka och ramla i den bruna stinkande sörjan i bassängen. Detta inledande kapitel är inte så lite nasty, och inget för den äckelmagade.

Lisa är den enda som inte välkomnar Sewer Rats nye medlem, och hon är direkt avog mot honom. Hon till och med försöker sabotera hans chanser att lyckas med inträdesproven i gänget. När Carters adärför blir illa skadad under sin allra första match i tunnlarna, riktar Jim och Micky i Sewer Rats, inte helt oförutfattat, sina misstankar mot att Lisa har något att göra med detta. Men när de konfronterar henne springer hon in i tunnlarna samtidigt som ett häftigt regnoväder drar över dem. Och eftersom tunnlarna snabbt vattenfylls när det regnar är detta inte en plats man vill vara på när det regnar.

Jag gillade Sewer Rats som är skriven på hyfsat enkel engelska, utan att för den sakens skull vara lättläst, och som har en medryckande berättelse. Jag förstår mig bara inte riktigt på bokomslaget, som ju med all sannolikhet ska vara lockande och spännande, men som för mig för tankarna till nån slags domedagshistoria liknande Metro 2033.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar