tisdag 15 januari 2013

Blob

Eve ska börja första året på High school. Det är alltid pirrigt att börja skolan igen efter ett långt sommarlov, men nu är det både ny klass och ny skola, vilket gör det extra pirrigt. Och Eve, som under sommaren gått upp i vikt, känner sig på grund av detta ännu mer osäker.

Zoe är den första att påpeka att Eve gått upp i vikt och är på henne med elaka kommentarer och gliringar. Hon kallar Eve för en blob och även om Eve försöker att inte bry sig blir hon givetvis ledsen. Att dessutom gamla kompisen Sarah väljer att hänga med Zoe får Eve att känna sig sviken och ensam.

I samband med att Eve ska söka information till ett skolarbete passar hon också på att skriva in Diet i sökrutan. Hon får 43 miljoner träffar! Ungefär 40 miljoner fler träffar än vad hon fick när hon sökte efter information till sitt arbete. Eve kikar igenom ett par av dieterna som det tipsas om och beslutar sig till sist för att prova sju-dagars-dieten. Men allt bantande får bara Eve att tänka ännu mer på mat, till och med fantisera och drömma om mat, och det värsta är att dieten inte ens verkar funka.

Som tur är finner Eve nya vänner och hon går med i ett projekt som både utvecklar henne och stärker hennes självförtroende. Frieda Wishinsky inspirerades att skriva Blob efter att en sommar ha arbetat som rådgivare åt några tuffa tonåringar och tröstade sig själv med att äta en massa glass. Blob är en engagerande berättelse om vänskap och mobbing, skriven på en okomplicerad engelska som passar bra till högstadiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar