måndag 14 januari 2013

The Darwin expedition

Liam och Tej är på väg ut i vildmarken för att åka snowboard. Men Tej håller en något för hög fart för de slippriga bergsvägarna och killarna kör av vägen. Bilen är obrukbar efter kraschen, och eftersom killarna inte har täckning på sina mobiler på berget, så bestämmer de sig för att ta en genväg genom skogen tillbaka till stora vägen och därifrån skaffa hjälp. Tej, som verkar kunna hitta vägen, leder dem in i skogen. De har inte hunnit långt förrän de ser de första tecknen av björn. Och med tanke på storleken på spåren så kan det inte vara något annat än en grizzlybjörn, ett faktum som står klart för killarna när de plötsligt konfronteras av björnen.

Trots sin självsäkerhet så leder Tej dem åt fel håll och killarna blir tvugna att övernatta i skogen, väl vetandes att en björn lurar någonstans i närheten. Och för varje timme som går blir det allt svårare för killarna att hålla modet uppe, speciellt som kylan tränger på och som deras matsäck tagit slut.

The Darwin expedition, skriven av kanadensiska Diane Tullson, är en spännande berättelse som, med tanke på att boken har högstadieåldern som mållgrupp, dock kräver ett någorlunda stort ordförråd eller åtminstone tålamod från sin läsare att inte slå upp vart och vartannat ord. Miljöbeskrivningen är utförlig, och det är här de flesta svåra orden dyker upp. Men mycket tack vare den välskrivna miljöbeskrivningen liksom karaktärsbeskrivningarna, känns The Darwin Expedition i högre grad som en 'riktig' bok i jämförelse med till exempel Barrington stokes något enklare böcker. Fortfarande så är det ingen tjock bok med sina knappt 100 sidor, men ändå något mer att bita i, i jämförelse med lättlästa engelska böcker. Liksom ett mellanting mellan en lättläst bok och en fullängdsroman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar