torsdag 17 januari 2013

Pale

Pale är en kort sci-fi-berättelse, skriven på lättläst engelska av Chris Wooding, i vilken både teman som livsfrågor och främlingsfientlighet tas upp.

 I en framtid, inte allt för långt bort, har man uppfunnit ett serum, med vilket man kan återuppliva döda. Det är inte alla som kan återupplivas, dels måste man ha rätt blodtyp och dels måste detta Lazarusserum som det kallas, ges omedelbart efter dödsögonblicket. En bieffekt med serumet är att allt pigment liksom sugs ut ur den återupplivade personen. Han eller hon blir helt blek; huden, håret till och med ögonen får en silverskimrande nyans och därför kallas de som fått serumet för Pale.

Det är inte alla som gillar Pale people, eller de Bleka. Många är avundsjuka på att bara vissa kan få en till chans i livet och andra säger att det är egoistiskt att vilja leva för alltid. Dessutom har de Bleka inga juridiska rättigheter och deras tillhörigheter tas ifrån dem, varför många Bleka lever som utstötta.

Jed har förvisso rätt blodtyp, men han skulle inte drömma om att få serumet ifall han skulle dö och nästan alla han känner delar hans uppfattning. Och tillsammans med polaren Kyle mobbar han och fryser ut de Bleka som går på deras skola.

En dag är Jed med om en bilolycka och blir svårt skadad. Hans flickvän, Sadie, som är med honom godkänner att ambulansmännen ger honom Lazarusserumet, men när hon ser honom första gången efter olyckan ångrar hon sig och vill inte veta av honom. Och det vill inte heller hans gamla vänner som nu behandlar honom som vilken Blek som helst. Utstött och utfryst klandrar Jed Sadie för att han inte dog och han bestämmer sig för att ge tillbaka. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar