Året är 1947. Evie är femton år och livet leker. Hon drömmer om pojkar och om att bli vuxen, men viktigast just nu är att hennes styvpappa, Joe, äntligen har återvänt från kriget i Europa till hemmet i Queens, New York. Med sig hem har han pengar, framtidsdrömmar och framtidstro.
En dag bestämmer Joe, väldigt hastigt och lustigt, att man ska åka på semester till Palm Beach, det flottaste stället i Florida. Evie, Evies mamma, Beverly och Joe hoppar in i bilen och kör hela långa sträckan ned till Florida. Men förväntningarna på semestern dämpas när de väl kommer fram och förstår att lågsäsongen precis börjat. Många av hotellen är igenbommade, liksom semesterhusen, och turisterna är lätträknade. På det sömniga hotellet som de checkar in på, lär de känna det stiliga paret Grayson. Mrs Grayson ser Evie som den unga kvinna hon håller på att bli, och uppmuntrar henne att våga kliva in i vuxenvärlden.
En kväll träffar Evie på en ung stilig man vid hotellets pool, som också får henne att känna sig mer som en ung kvinna än en femtonårig flicka och mötet leder till en häftig förälskelse. Peter Coleridge, som mannen heter, charmar även Evies mamma, men Joe kan knappt dölja sin irritation när han första gången får syn på Peter. Det visar sig att de båda männen har stridit tillsammans i Europa, och de har uppenbarligen något otalt med varandra.
Men medan Joe håller på med att göra upp planer för en affärsverksamhet tillsammans med Mr Grayson, lär Evie och Beverly känna Peter. Tillsammans gör trion utflykter, går på bio och shoppingturer och Evie blir allt mer förälskad. Men vem riktar Peter egentligen in sin charm på? Och varför är stämningen mellan Joe och Peter så kylig?
Jag gillade verkligen Judy Blundells Vad jag såg och när jag ljög. Det är en så himla snygg bok! Och då menar jag inte bara bokomslaget. Det här är en snyggt komponerad berättelse, som glimtvis låter läsaren ta del av dåtid och nutid. Miljöerna är snygga och lockande i sin sena 40-tals-förpackning. Det ligger en air av Hollywod-glamour över Palm Beach, kriget är slut, och så även ransoneringarna. Det röks cigaretter och byts om till cocktailtimme om eftermiddagarna; äntligen kan man njuta av livet igen! Men även om det finns hopp om lycka och välstånd igen, så lever man i efterdyningarna av kriget. Många har stupat, det som hände med judarna är förfärligt och kommunismen framstår mer och mer som ett hot. Trots den ofta kvävande Floridahettan så hålls en väldigt sval och dämpad ton berättelsen igenom. Det ligger en bitterljuv känsla över det hela.
Vad jag såg och när jag ljög drar lite åt deckarhållet, men lika mycket som det är en spänningsroman så är det också en utvecklingsroman. Intrigen är spännande och rymmer många hemligheter, varav några förblir oavslöjade.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar