fredag 19 april 2013

Nelly Rapp - Monsteragent


Med anledning av att min skola på tisdag, alltså på Världsbokdagen, ska delta i ett världsrekordförsök i världens största läslektion, hållen av självaste Martin Widmark, alla barns favoritförfattare, kände jag att det var dags att läsa lite Nelly Rapp. Lassemaja har jag läst, men Monsteragenten har helt enkelt fått mindre prioritet från min sida. Tills nu! Läslektionen, som Widmark ska hålla i, ska utgå från hans senaste Nelly Rapp-bok, som utkommer först i maj, och då är det väl självklart att bibliotekarien i alla fall har bläddrat igenom någon av de andra Nelly Rapp-böckerna.


I den första boken, Monsterakademin, introduceras monsterakademin, Nelly Rapp och hennes basset, London, och vi får reda på hur det gick till när Nelly Rapp blev monsteragent.

Det tråkiga vuxenkalaset hos farbror Hannibal blir allt annat än tråkigt när det visar sig att kalaset bara är en iscensättning av farbror Hannibal, som länge misstänkt att Nelly har de egenskaper som krävs för att bli en monsteragent. Efter att LENA-SLEVA, monsteragentlärare, har satt Nellys agentegenskaper på prov, står det klart att Nelly Rapp har just det som krävs för att bli monsteragent nummer tio!

Bok nummer två, Frankensteinaren, berättar därefter om hur Nelly Rapp tillbringat hela sommaren hos farbror Hannibal, där hon gått i monsteragentskola hos LENA-SLEVA. Hela sommaren har hon tränats i att springa, smyga, gömma sig och härma olika djur. Hon har fått lära sig allt om olika sorters monster, hur man identifierar dem och övervinner dem och monsteragenternas rättesnören; de tre L:en, List, Lärdom och Lugn, har bankats in i ryggraden på Nelly.

Flera månader hinner gå innan Nelly får sitt första uppdrag. En frankensteinare går lös och Nellys uppdrag blir att identifiera och bekämpa honom.

Jag kan förstå varför Nelly Rapp blivit, och är, så populär. Böckerna är inte bara spännande, utan även underhållande Och hjältinnan, Nelly Rapp, är trots sin agentroll, en väldigt vanlig tjej, om än väldigt finurlig, som är lätt att identifiera sig med. Hittills har elva böcker om monsteragenten och hennes hund kommit ut, den tolfte släpps inom kort, och jag vågar nog gissa på att det inte kommer att bli den sista.

3 kommentarer:

 1. Jag undrar bara fortfarande varför LENA-SLEVA hela bokserien igenom skrivs med versaler???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Det funderar jag också över!

   Radera
 2. Farbror Hannibal, haha... (undrar om han heter Lecter i efternamn). Verkar vara mysiga böcker. Underbara illustrationer!

  SvaraRadera