onsdag 17 april 2013

2 in 1

Thomas Hallings senaste bok, Eddie 12 och hon som heter Elsa / Elsa 12 och han som heter Eddie, har ett lite ovanligt upplägg. Boken har två framsidor och kan alltså läsas från båda hållen. Den ena berättelsen handlar om Elsa och den andra handlar om Eddie. Elsas och Eddies berättelser tangerar varandra för att i slutet förenas och gå ihop. Slutet är väldigt öppet och tillåter läsaren att själv fundera på vad som kommer att hända, vilket gör Hallings bok väldigt tacksam att arbeta vidare med i skolan.

Eddie är klassens värsting, han som alltid bråkar och stör. Eddie köper en stulen mobiltelefon, som han lovar att han ska betala sen. Men när Eddie ändå inte fått tag i pengarna hamnar han i skuld hos gänget som snott mobilen och de tvingar honom att gå med på att utföra en tjänst åt dem. En tjänst, som riskerar göra Eddie inblandad i en kriminell handling.

Elsa är nyinflyttad och känner ingen på den nya orten. Hon ville egentligen inte alls flytta, men eftersom hennes mamma fått nytt jobb, så hade hon inte så mycket val direkt. En av de första dagarna blir hon rånad av ett gäng, som snor hennes mobil. Och första veckan i nya klassen blir förfärlig! Hon får sitta bredvid klassens värsting Eddie, som har assistent, läraren är hemsk och de tuffa tjejerna ger sig genast på henne.

Det är ganska synd om Elsa, men egentligen är det Eddie som har det svårast. Han växer upp i en otrygg familj, med en pappa som är periodare och där det inte alltid finns mat på bordet. Dessutom måste Eddie ta väldigt stort ansvar för sin lillebror. Eddie och Elsa möts första gången i klassrummet, men redan innan detta börjar deras historia vävas samman och påverka den andres liv.

Eddie 12 och hon som heter Elsa /Elsa 12 och han som heter Eddie är en lättläst bok om bland annat utanförskap. Layouten i boken/böckerna är luftig och berättelserna rätt så korta, men ändå väldigt innehållsrika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar