tisdag 16 april 2013

Världens elakaste fröken

Världens elakaste fröken är mellanstadieläraren Karin Karlsson. Karin Karlsson gillar inte barn. De allra flesta som inte gillar barn, hade nog aldrig fått för sig att bli lärare, men Karin Karlsson visste inte att hon inte gillade barn förrän hon började arbeta som lärare. Man skulle ju kunna tycka att det bästa hade varit att sluta jobba som lärare om man kom på att man inte gillade barn. Men Karin Karlsson gillar liksom inte vuxna heller. Men som lärare har hon makt. Hennes strategi är enkel: i klassrummet kan hon både sätta dit och trycka ner sina elever.Pojken som stammar får öva sig i att prata högt inför klassen, den nya eleven Johan blir uppropad som Johanna och när de två blygaste eleverna i klassen blir kära i varandra låter Karin Karlsson alla få veta att man har fått ett nytt kärlekspar i klassen. Karin Karlsson är utstuderat elak, det finns inga gränser för vad hon kan göra. Och hon älskar det!

När klassen får tre nya elever börjar Världens elakaste fröken med detsamma att fundera på hur hon på bästa vis ska kunna sätta de nya eleverna på plats. Och till en början går allt enligt planerna. Det går riktigt bra till och med, men när Karin Karlsson ska börja ta itu med demonteringen av Dimitris självförtroende hamnar hon på djupt vatten.

Petter Lidbeck har skrivit Världens elakaste fröken, som är en snabbläst och mycket rolig historia. Trots frökens många absurt elaka tilltag, går det att känna igen sig i klassrumssituationerna och berättelsen känns, på sitt sätt, ändå trovärdig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar