torsdag 25 april 2013

(Re)play!

Jean-Philippe Blondel, prisbelönad fransk författare, med flera titlar i portföljen, har för första gången kommit i svensk översättning - (Re)play! heter boken som handlar om musik och triangeldrama.

Benjamin och Mathieu lär känna varandra första terminen på gymnasiet. De har samma intresse för musik och tillsammans med Max startar de ett band. När Clara blir medlem i bandet som sångerska, förstår de hur bra de skulle kunna bli som band och de döper sig själva till Frontlights. Men varken Benjamin eller Mathieu vet då att Claras inträde i bandet är början på slutet av deras vänskap.

Både Benjamin och Mathieu visar intresse för Clara men hon väljer Mathieu. Benjamin försöker vara cool med det, men han känner sig utanför, sviken och deppig och det är inte bara vänskapen med Mathieu som krossas. Frontlight upplöses.

Under sista terminen på gymnasiet gör skolbibliotekarien Francis, skolans kulturspridare, stor sak av att den kände musikkritikern Franck Ménard ska komma till skolan, och att han har lovat att lyssna på några av de lokala banden. Benjamin och Mathieu har precis börjat prata med varandra igen efter att förhållandet mellan Mathieu och Clara tagit slut, och killarna inser att de inte kan missa den här chansen. Frontlights återuppstår, den här gången utan sångerska, som Gengångarna.

(Re)play! handlar mycket om musik och om att skriva egen musik framför allt. Men relationen mellan Benjamin och Mathieu är också central. Boken, som bara är på en drygt hundra sidor, är snabbläst. Men det korta omfånget ligger berättelsen lite i fatet. Blondel hade gott kunnat fördjupa sig mer i de andra karaktärerna och sidospåren, som dyker upp. Jag köper förvisso beskrivningen av relationen mellan Benjamin och Mathieu, men mycket i berättelsen hade kunnat utvecklas, flera problem eller konflikter lämnas därhän och jag känner mig aldrig riktigt berörd. Lite skoj är det dock att läsa en bok som skildrar dagens Frankrike och flera stycken handlar om att skriva och skapa egna texter, vilket också är rätt kul att läsa om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar