torsdag 30 maj 2013

Juli

Juli av Tania Kjeldset är en lågmäld ungdomsroman om kärlek, sommar och om att växa upp.

På Schröderön har femtonåriga Elin, tillsammans med sin lillebror, tillbringat varenda sommar hos farmor sedan hon var liten. Och varje sommar har hon sett fram emot att träffa Sara igen, hennes sommarkompis. Men i år känns det annorlunda. Det är inte lika kul att hänga med Sara längre. De vill olika saker, de ÄR olika, och framför allt börjar Elin upptäcka sidor hos Sara som hon inte alls tycker om.

Kato ska tillbringa sin första sommar ute på Schröderön. Med sin mamma har han hyrt lillstugan hos gubben Dal, som bor ensam med sin hjärnskadade son Georg. Men inte heller Katos sommar blir som han hoppats på.

Boken hos bokus eller adlibris

 

Redan på bussen ut till ön träffas Kato och Elin en första gång, och Elin känner sig omedelbart dragen till Kato. De gånger de stöter på varandra på ön verkar det också som att han är intresserad av henne. Men Kato är märklig på nåt vis, undvikande när det gäller att bestämma att ses och väldigt hemlighetsfull när det kommer till hans mamma. Vad är det han döljer? 

Juli börjar nästan trevande, men växer efterhand som man inser att ingen relation i berättelsen är okomplicerad. Kjeldsets berättartempo är långsamt, lika lojt och avslappnat som ett sommarlov kan vara, men växer i intensitet sida för sida. Här finns mycket att känna igen sig i från tonårstiden; den där osäkra känslan av att inte passa in och vara omtyckt, att se gamla vänner med nya ögon, första fyllan, pirrande förälskelse och första kyssen...

Lite synd på bokomslaget bara, att fötter och ben ser ut att tillhöra två femåringar. Eller norska tonårsben kanske är så där knubbiga och korta, förlåt, jag menar hurtfriskt stadiga?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar