lördag 1 juni 2013

Felkod 404

En thriller för datanörden. Så kan man väl sammanfatta Erik Midanders debutbok Felkod 404, en stundom spännande thriller i lagom format och omfång.

Boken hos adlibris eller bokus


Linns pappa arbetar som dataingenjör för ett företag som delvis ägs av militären, varför mycket av arbetet där också är hemligstämplat. Under en jobbresa till Strasbourg försvinner Linns pappa spårlöst. Polisen och Europol kopplas in, men Linn tycker inte polisen verkar anstränga sig så mycket och hon bestämmer sig för att själv försöka ta reda på vad som kan ha hänt hennes pappa. Linn har fått tag på lösenordet till pappans dator och loggar in på den för att kolla efter ledtrådar. Så fort hon loggar in kopplas hon upp mot ett system och kommer i kontakt med Aitia. Linn inser snart att den här Aitia på sätt och vis är anledningen till att hennes pappa är försvunnen och hennes misstankar om att det inte bara rör sig om ett "vanligt" försvinnande bekräftas. Det topphemliga forskningsarbete som pappan jobbat med är revolutionerande och det är uppenbart att det är detta som kidnapparna vill komma åt.

Som tur är har även Linn rätt goda datorskills och hon börjar lägga upp en plan för hur hon ska kunna hjälpa sin pappa. Hon kopplar upp sig både här och där, loggar in sig på servrar, skaffar digital utrustning och jag förstår inte ens hälften av allt hon gör. Stora stycken i boken är chattkonversationer och innehåller också en del programmeringsspråk. Felkod 404, som betecknar att en webbsida inte finns, har man väl stött på några gånger, och bokens titel kommer just av att Linn upptäcker att man på pappans företag tagit bort all information om pappan. Att Midander arbetar som dataprogrammerare kommer liksom inte som en överraskning.

Felkod 404 är en lättsmält ungdomsthriller, så där superspännande tycker jag inte att den är, och själva handlingen med en smart och handlingskraftig tonåring har man läst förr, så att säga. Men Felkod 404 bjuder på okomplicerad spänning, vars omfång på drygt 140 sidor gör boken lättillgänglig. Dock, med tanke på att utvecklingen inom datorteknologi sker rätt snabbt, så tror jag tyvärr att boken kommer att kännas daterad om bara ett par år. Det här är en bok som ska läsas nu. Och för den programmeringsintresserade så kan det här säkert vara en hit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar