tisdag 4 juni 2013

Svarta vingar

Boken hos adlibris eller bokus

David Almonds Svarta vingar är en bok jag varit nyfiken på ett tag. Det här är en bok som berör mer när man läst ut den än under tiden. För det är mycket som faller på plats i slutet och och det blir lättare att få den psykologiska bilden klar efteråt.

I Svarta vingar möter vi Liam, en kille som står med ena foten kvar i barndomen och den andra foten i tonårslivet. Det är sommarlov, en ovanligt het sommar, och Liam hänger en del med Max. De bor ute på landsbygden i norra England och miljön är idyllisk med skogar i närheten som är perfekta att leka i. Max och Liam har flera gömställen i grottor och kojor där de bunkrat upp med konserver och utrustning som kan vara bra att ha ifall ett tredje världskrig skulle komma. Det är spännande pojkäventyr från förr och Liam och Max ser liksom nostalgiskt tillbaka på denna tiden. För nu finns inte längre tid för dessa lekar. Max har skaffat flickvän och tycker att även Liam borde börja dejta.

Berättelsen börjar med att killarna följer efter en kaja ut i skogen. Kajan leder dem till ett litet spädbarn som blivit övergivet. Det här blir början på en rad andra händelser som kommer att ha stor betydelse för Liam den här sommaren. Babyn placeras i fosterhem och i fosterhemmet finns också Crystal, en bruten tonårstjej, och Oliver, ett ensamkommande flyktingbarn från Liberia, som Liam kommer att lära känna mer.

Det är svårt att sammanfatta och säga vad Svarta vingar handlar om, egentligen. Det är mycket "inre resa" för Liams del och problematiken mellan var gränsen mellan ont och gott går tas också upp i berättelsen. Det jag kommer att minnas mest från Svarta vingar är nog den ödesmättade stämningen som byggs upp. Det är som att man väntar på att något riktigt otäckt ska hända hela tiden. Och jag är lite förvånad över att David Almond lyckas förmedla denna känsla så väl för han skriver med korta meningar och inte speciellt målande språk. Jag störde mig faktiskt på de korthuggna meningarna till en början med, och rent språkmässigt är det här en ganska lättläst bok. Men innehållsmässigt är berättelsen definitivt inte lättillgänglig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar