söndag 9 juni 2013

Balladen om en bruten näsa

Balladen hos adlibris eller bokus
Arne Svingen, i Sverige kanske mest känd för sina böcker om Hubert, är en av Norges mest populära barn- och ungdomsboksförfattare. Balladen om en bruten näsa har i Norge fått fantastiskt fin kritik, nominerats till litteraturpriser och tilldelats Norska Kulturdepartementets litteraturpris för bästa barn- och ungdomsbok 2012. Och, ja; Balladen om en bruten näsa förtjänar all fin kritik.

Tolvårige Bart (jadå, döpt efter Bart Simpson) bor med sin mamma i en liten etta i ett sunkigt hyreshus. På fritiden tränar han boxning, men egentligen är han rädd för att slåss och hans tränare försöker övertala honom om att sluta, men Bart är övertygad om att hans mamma önskar sig en tuffare son och då är det klart att han vill göra henne stolt. Det Bart tycker allra bäst om är opera. Något vackrare finns inte och hans högsta dröm är att bli operasångare. I badrummet går det jättebra att sjunga, men så fort Bart vet att någon lyssnar eller ser honom snörps liksom halsen ihop och det enda ljud som kommer ur honom låter värre än när en kråka stryps.

Ingen i skolan känner till Barts fritidsintressen. Istället har han berättat för klassen att han samlar på bilder av massmördare. Ada, som sitter bredvid honom, erbjuder honom därför nya bilder i utbyte mot att få skriva av läxan då och då. Ada har alltid varit väldigt schysst mot Bart, men på sistone har hon visat mer intresse för Bart. Och när Ada ler med sitt vackra leende, som visar alla tänderna, är det svårt att inte berätta saker om sig själv för henne. Och plötsligt vet hon en massa om Bart som ingen annan i klassen känner till. Problemet är bara att Ada inte är så bra på det här med att hålla tyst och lika plötsligt känner inte bara hela klassen till en massa om Bart, utan han är också anmäld till Sommarfesten där han ska avsluta hela föreställningen med att sjunga opera. Inför hela skolan!             

Men boken handlar också om mobbare och rykten, förstående mormödrar med talande papegojor, alkoholiserade supertjocka men snälla morsor, heroinskjutande bästisar och jakten på en fader. Det här hade kunnat bli en eländig eländeshistoria, Bart är en av dessa som liksom inte haft så värst mycket tur här i livet. Men hans fördel är att han kan se positivt på det mesta. Och mest av allt handlar Balladen om en bruten näsa om att våga stå upp för den man är och nå sina mål utan att för den sakens skull trycka ned någon annan.

Svingen har en humoristisk approach och istället för att bli nedstämd och ledsen av att läsa om Barts orättvisa vardag, så kan man inte annat än att avsluta den här boken med en varm och fin känsla i magen. Det är underfundigt och mycket välskrivet. Grattis till alla som har kvar att läsa denna pärla till bok!

2 kommentarer: