fredag 7 juni 2013

Tjockisutmaning

Carolina på Carolina läser har utmanat mig att visa upp mina tegelstenar. Alltså, mina tegelstenar i min bokhylla. Fem tegelstenar som jag har läst och två som jag inte läst (även om jag önskar det, så har jag inte läst alla böcker som står i min bokhylla). Nu gillar jag små böcker som man lätt kan stoppa ner i väskan och bära med sig, så mina tegelstenar är kanske inte så mycket att skryta med. Men here goes:

Böcker jag har läst:
Nerifrån och upp:
J.R.R Tolkien, Härskarringen (1222 s, samma utgåva som Carolina hade i sin hylla!). Läste den här under ett jullov på gymnasiet minns jag. Tyckte den var rätt träig på sina ställen, men ville ju så gärna ha läst den innan filmerna kom.

Doris Lessing, Den femte sanningen (599s) Längesen jag läste denna, minns den som lite konstig. Kan helt enkelt ha varit för ung när jag läste den.

Anne-Marie Macdonald, Fågelvägen (748 s) En uppväxtskildring på en militärbas i Kanada under Kalla kriget med ett barnamord som kryddar handlingen. Kommer ihåg denna bok som fängslande och spännande.

Haruki Murakami, Fågeln som vrider upp världen (pocket 740 s) Drömsk och mörk Murakami. Den här vill jag läsa om en dag!

Salman Rushdie, Midnattsbarnen (pocket 769 s). Jag hade med mig Midnattsbarnen när jag reste i Indien för ett antal år sen. Det är en magisk berättelse som utspelar sig i Mumbai och som berättar om barnen som föds natten då Indien blir självständigt. Boken, som gavs ut 1983, räknas redan som en modern klassiker och jag vill verkligen, verkligen få tid till att läsa om denna en dag!

Böcker jag inte har läst:
Nerifrån och upp:
Herodotos historia. (595 s) Detta antika verk från 400-talet f. Kr. vill jag läsa! Jag är ju en sucker för antiken, men än så länge har boken mest bara stått och sett snygg ut i min bokhylla. Any day now...

Thomas Mann, Buddenbrooks (661 s) Nobelpristagare, som nog kommer att få bida sin tid ytterligare ett tag.

Längesen jag kollade på böckerna jag har i min egen hylla, det blir ju nästan uteslutande låneböcker jag läser, så tack Carolina för denna utmaning som fick mig att inse att jag äger böcker jag både borde läsa om och böcker som jag bara borde läsa. (Och att jag borde damma lite bättre i min bokhylla)

Jag skickar vidare tegelstensutmaningen till Bokdetektiven och Punktebba!

4 kommentarer:

 1. Fågeln som vrider upp världen har jag preliminärt planerat att läsa i augusti, när när min värld saktat ner lite igen. Kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Var själv längesen jag läste nåt av Murakami. Borde verkligen planera in honom i min semesterläsning!

   Radera
 2. Se där, det var ju inga handväskeprojekt precis...:)
  Jag har ännu inte läst Fågeln som vrider upp världen, men måste göra det absolut. Snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä ok, när jag väl tog mig en närmre titt i bokhyllan så hittade jag (förutom dammtussar) faktiskt några tjockisböcker.

   Radera