måndag 12 augusti 2013

Moose baby

Finns hos adlibris eller bokus
Meg Rosoff är en av mina favoriter bland författare och Moose baby hamnar definitivt bland mina favoritböcker! Moose baby är totalt galen och en helt underbar skratta-högt-bok.

Att bli gravid när man bara är sexton år och fortfarande bor hemma och går i skolan är inte det lättaste. Men Jess och pojkvännen Nick har bestämt sig: de ska behålla barnet och uppfostra det tillsammans. Sen får deras föräldrar och alla andra som kommer med "goda råd" säga precis vad de vill. Och Jess är beredd på att det kommer att bli tufft, att hon kommer att få höra en massa om tonårsmödrar och om att hon inte kommer att klara av att ta hand om en bebis etc, etc. Hon är mer eller mindre beredd på vad som helst. Utom den lilla detaljen att hennes barn visar sig vara en älgkalv.

Hur uppfostrar man en älg som har fyra klövar istället för tio tår och fingrar och som växer så snabbt att han måste börja i förskolan redan när han är åtta månader? Det är så klart skitsvårt. Och när lille Moosie, som han kallas, hamnar i puberteten och blir brunstig redan efter två år börjar Jess och Nick på allvar och med sorg i sina hjärtan fundera över om de inte vore det bästa att sätta ut sonen i skogarna där han kan få utlopp för sina älginstinkter.

Meg Rosoff slutar inte att överraska. Jag tyckte hon var bra knäpp efter att ha läst I begynnelsen var Bob, men det här är snäppet värre/bättre. Det är väldigt roligt och knäppt, men samtidigt tankeväckande. Och då den dessutom är en lättläst Barrington Stokes-bok så läser man i ett huj ut denna soliga lilla berättelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar