fredag 23 augusti 2013

Undret

Att köpa hos adlibris eller bokus
Tioåriga Auggie är född med ett gravt missbildat kranium och ansikte. Han är van vid att folk stirrar på honom, han kan bara genom att lyssna på tystnaden som uppstår uppfatta vid exakt vilket ögonblick någon får syn på honom för första gången. För själv brukar Auggie inte höja blicken från marken. Han tycker bäst om att gömma sig bakom en lång lugg och när han var mindre gömde han sig under en austronathjälm. Med denna på huvudet kände sig Auggie mer normal och mindre uttittad.

För att skydda sonen har Auggies föräldrar haft hemundervisning för sonen. Men när nu Auggie ska börja femman är det dags för honom att börja i en vanlig skola. Självklart blir detta en svår prövning för Auggie. Självklart blir han uttittad. Självklart finns det dumma ungar som kallar honom zombiefejs och annat, men värre är att till och med vissa föräldrar retuscherar bort hans ansikte på klassfoton och lobbar för att han ska gå i specialskola. Men där finns också de som vill vara Auggies kompis. De som vågar lära känna honom och som kan se bortom hans utseende.

Undret är R.J. Palacios väldigt lyckade debutroman, om än med ett lite väl övertydligt budskap och ett aningens för bra och "amerikanskt" lyckligt och svulstigt slut med stående ovationer, inte ett öga torrt, hurrarop och jubel. Förutom dessa överdrifter i slutet tyckte jag ändå väldigt mycket om Undret. Det är en tankeväckande berättelse som får en att fundera över hur man själv reagerar och agerar inför det som är annorlunda. Dessutom gillar jag hur Palacio berättar sin historia. Huvudsakligen berättas historien om Auggie utifrån hans eget perspektiv, men andra berättarröster, såsom Auggies storasyster Via och Auggies klasskamrater får också komma till tals och på så vis får berättelsen ett helt annat djup. Speciellt syskonperspektivet är intressant med hur storasyster Via, trots att hon älskar sin lillebror, inte kan låta bli att känna avundsjuka inför den uppmärksamhet föräldrarna ger sin son.

Undret har fått hcg-klassning, alltså mellanåldersbok, dock tror jag inte så mycket på att den tänkta målgruppen självmant kommer att välja att läsa denna bok, inte minst för att bokens omslag är väldigt intetsägande och inte speciellt tilltalande för denna åldersgrupp. Undret är snarare en typisk crossoverbok som kan läsas och uppskattas av både ungdom och vuxen.

 Och så finns det en väldigt söt boktrailer till den engelska utgåvan av Undret


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar