tisdag 24 september 2013

Pensionat Vidablicks gåta

att köpa hos adlibris eller bokus
Förra hösten läste jag Katarina Genars Den magiska kappan. Pensionat Vidablicks gåta kom ut första gången redan 2011, men har nu tryckts i ny upplaga. Liksom i Den magiska kappan ligger det i Pensionat Vidablicks gåta en air av mystik över berättelsen i samma anda som Maria Gripes böcker.

Det är i början av sommaren. Sagas storasyster Bea, som är i tonåren, är trött på allt bråk med föräldrarna och rymmer hemifrån tidigt en morgon. Samma morgon stöter Saga på tidningsbäraren som kommer flåsandes uppför backen på sin cykel och alldeles därefter får hon syn på den lilla svarta duniga kattungen för första gången.

Saga känner sig hemskt ensam efter att Bea stuckit. Tanken var att de två skulle hitta på saker tillsammans fram till att deras föräldrars semester började. Och bästa kompisen Vera är bortrest. Nu är inte bara Saga ensam om dagarna, när hennes föräldrar kommer hem ifrån sina jobb har de fullt upp med att oroa sig för Bea. Men så dyker den lilla kattungen upp igen. Kattungen liksom lockar på Sagas uppmärksamhet och Saga följer efter kattungen in i skogen. Väl dolt bland träden hittar hon det gamla pensionatet. Det stora vita trähuset är i stort behov av renovering; fönster är trasiga, takpannor har lossnat och trädgården runt omkring är helt vildvuxen. Det ser helt övergivet ut. Ändå tvekar Saga att gå in. Är det inte samma sak som att göra inbrott? Tänk om nån kommer på henne! Men katten smiter in och Saga kan ju inte bara lämna den lilla kattungen där, så hon smyger in i det knakande gamla huset. Och mycket riktigt blir Saga påkommen, för det visar sig att det gamla huset inte alls är övergivet.

Katarina Genars Pensionat Vidablicks gåta är en bok att sätta i händerna på alla de som gillar vardagsrealistiska berättelser i stil med Ingelin Angerborn. Ett lätt vemod ligger över berättelsen med Sagas ensamhet, det förfallna pensionatet och dess invånare; den gamla vithåriga damen Amanda. Genar skapar en lockande miljö med det övergivna pensionatets stilla uppenbarelse, vem tycker liksom inte det ligger något spännande och kusligt över övergivna hus? Men här är fortfarande några saker som är oklart för mig; tidningsbäraren som dyker upp dels i början och dels i slutet - vad har han för roll? 

2 kommentarer:

  1. Men åh! vad mycket finare framsidan är på den här än på den boken jag läste och som vi har i bibblan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det! Har sett den gamla upplagan, inte alls lika lockande.

      Radera