söndag 15 september 2013

Varelserna

att köpa hos adlibris eller bokus
Även skräckmästaren Magnus Nordin har hakat på zombietrenden. Varelserna - Elias bok är första delen i en serie som utspelar sig på Gotland. Bakgrunden känns igen; ett smittsamt virus har nära på utplånat alla levande varelser på ön och förvandlat de smittade till zombieliknande varelser som likt rovdjur jagar kött.

Så länge Elias har sin lillasyster Emma att ta hand om kommer han att kämpa för deras överlevnad. Och hittills har de klarat sig, men kampen för överlevnad är utmattande. Stora delar av dagen går åt till att förflytta sig mellan gömställen och till att hitta mat. Om nätterna måste de hålla sig vakna och vara på sin vakt, för det är endast när mörkret fallit som varelserna jagar. Hur länge till kommer det att kunna hålla sig undan varelserna? Hur länge till kommer maten att räcka? Finns det fler som har överlevt och finns det någon räddning över huvud taget?

En dag träffar Emma och Elias på en familj i en bil. De är de första levande människorna de träffat på flera veckor. Familjen är på väg till hamnen efter att ha hört rykten om att en båt ska komma för att rädda överlevande. I bilen finns det bara plats för en till och Elias övertygar Emma att följa med familjen. Han måste försöka rädda henne, även om han vet att han på så sätt kanske offrar sitt eget liv.

Varelserna är spännande och bjuder på ödesmättad läsning som förstärks av de snygga och stämningsfulla illustrationerna av Lars Gabel. Bokens korta omfång och snygga illustrationer tror jag kan ha en lockande effekt på en hel del svårflörtade killar. Men själv tycker jag boken är alldeles för kort, de 62 sidorna slukar jag i ett nafs. Och nästa del i serien kommer inte ut förrän våren 2014, och även om jag misstänker att Elias inte kommer att befinna sig i fokus i nästa bok, så vill jag ju veta hur det ska gå för Elias nu!

1 kommentar: