tisdag 3 september 2013

Sommaren före sjuan

Finns hos adlibris eller bokus
Sommaren före sjuan inleder Pernilla Geséns serie om Klass 7B, som hitintills kommit ut i nio delar. Första boken handlar så klart om hur det är att börja sjuan och börjar redan när den nya klassen träffas för allra första gången under ett besök på nya skolan på vårterminen i sexan.

Paulina och Kalle är bästa kompisar och det känns tryggt att de båda hamnat i samma klass nu när de ska börja sjuan. Men allt blir så fel mellan dem efter första mötet med nya klassen. Den där äckliga lilla blonda Tessan får hela klassen att skratta åt Paulina och Kalle gör ingenting för att rädda situationen eller försvara henne. Det är uppenbart att Kalle tycker att den där Tessan är söt och att han är intresserad av henne, vilket blir allt mer tydligt under sommaren när de stöter på Tessan och Rozanna, som också ska börja i nya klassen, och Kalle totalt glömmer att Paulina ens finns. Den här sommaren hänger Paulina inte med till Kalles sommarstuga, som hon annars alltid brukar göra.

Sommaren före sjuan är en rätt så rar bok om att börja sjuan. Det bjuds på stor igenkänning av hur det är att bli tonåring, spänningen med förälskelser och hur pirrigt det kan vara att börja en ny klass, men också hur snett det kan bli när plötsligt alla invanda trygga mönster bryts och när kompisar sviker. Och så har man livet med familjen också, som kanske inte alltid är så bra. I Sommaren före sjuan har till exempel Kalles föräldrar nyligen separerat och Rozannas ensamstående mamma är oftast deprimerad och överlåter mycket av hemmets ansvar på sin dotter.

Det går snabbt att läsa Sommaren före sjuan, boken är inte speciellt lång med sina drygt 150 sidor och dess kapitel är korta och växlar hela tiden mellan de tre huvudpersonerna Paulina, Kalle och Rozanna, vilket ger ett bra driv.

2 kommentarer:

  1. Jag kommer ihåg när jag läste den där boken själv en gång i tiden!
    Jag ville bara tipsa om en bokbloggare som just nu arrangerar en tävling. Vinsten är "En ny människa" av Boel Bermann. Om du ännu inte har läst den kan du bara följa länken och ha möjlighet att vinna den:
    http://iheartfantasy.blogg.se/2013/september/vi-testar-igen-tavling.html#comment

    SvaraRadera