torsdag 24 oktober 2013

En hemsk plan

adlibris eller bokus har boken
En hemsk plan är nummer tre i serien om Dalslandsdeckarna, men faktiskt första boken jag läst i serien. Femton böcker har Pia Hagmar hittills skrivit, den senaste, Skorpionens skugga, kom ut så sent som härom månaden. Dalslandsdeckarna består av de tre bröderna Aron, Henke och Leo, i åldern 8-12 år, och Arons tjejkompis Myggan som oförklarligt nog hela tiden lyckas hamna i spännande och ibland lite otäcka situationer. Dalslandsdeckarna är inte speciellt svårlästa, med ganska stor text och rätt så korta kapitel, och skulle kunna passa från 8-9 år upp till mellanstadieåldern.

I En hemsk plan har höstlovet precis börjat. De tre brödernas pappa har varit i Prag och med sig hem har han ett tält och en sovsäck som kan klara ner till minus tjugo graders kyla. Det är klart att de måste testa den nya utrustningen! Myggan får följa med till Rådaneforssjön, som är traktens badplats. Men nu är bryggorna uppdragna och träden runtom sjön lyser i höstfärger. Efter en del bry med den tjeckiska bruksanvisningen får man upp tältet och kan hugga in på den medhavda fikan. (Nån annan än jag som får Enid Blyton-vibbar?)

Snart blir det mörkt och då ser gänget hur någon närmar sig badplatsen från sjön i en liten kanot. Leo är säker på att det är skurkar, så i skydd av några buskar betraktar ungarna de två männen på avstånd. De ser hur de gräver ned nånting och sen försvinner med kanoten igen. När man dagen efter undersöker stället som männen grävde vid hittar de en plåtlåda. Och när de öppnar lådan visar den sig innehålla smycken och klockor. Vad ska de göra nu? Det här måste ju vara stöldgods!

Mycket riktigt visar det sig att männen är ena fuffens typer, och innehållet i lådan kommer också mycket riktigt från en juvelerare. Men de här två männen är inte vilka skurkar som helst och inte ens när det går upp för dem att några ungar håller på att avslöja deras planer visar de något som helst samvete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar