torsdag 17 oktober 2013

En varm vinter

att köpa bla hos adlibris eller bokus
Christina Wahldén är inte direkt känd för att skriva feel good-romaner, men En varm vinter är så nära man kan tänka sig att Wahldén kommer genren. En gnutta feel good gömmer sig faktiskt i denna roman, som dock också innehåller en del samhällskritik och en hel del familjeproblematik och identitetssökande.

18-åriga Alex föräldrar är nyskilda. De är ständigt i luven på varandra och beter sig som barnungar. Alex pappa har stuckit på semester med nya flickvännen för att vila upp sig efter skilsmässan och Alex mamma drar plötsligt till Indien för att gå yogakurs och finna sig själv. Lämnar bara en lapp på köksbordet och pengar för att köpa mat en månad. Bara så där! Detta får Alex att se rött, kan hennes föräldrar bete sig så ansvarslöst och bara skita i allt och dra så tänker hon banne mig inte vara sämre. Så Alex tar sina sparade körkortspengar och köper en halvårsbiljett till Australien. Skit i skolan, som börjar om bara ett par veckor. Den kan hon ta igen senare.

Och så lämnar Alex själv en lapp på köksbordet där hon skriver att hon stuckit till Australien för att lära sig surfa med hälsningen "Vi kanske ses".

Alex får ett riktigt backpackeräventyr, ett sånt som de flesta drömmer om att göra efter studenten eller mellan studier och jobb. Bara resa, vara fri och uppleva och se världen. Det här är livet!

I Cairnes träffar Alex Ed, som pluggar i Sydney, och tillsammans sticker de ut och jobbar på ett sockerrörsplantage. Sen sticker Alex till Bali för att lära sig surfa men återvänder sen till Australien. För det är trots allt Australien hon blivit förälskad i och det är också där killen hon är förälskad i finns.

Jag tyckte väldigt bra om En varm vinter, för även om jag gillar Wahldéns upplysande och informativa, om än rätt mörka, tidigare böcker, så känns denna upplyftande. Att Christina Wahldén vurmar för Australien lyser rätt starkt igenom och det känns som att detta är en bok som hon länge velat skriva. Och här saknas inte problematik trots solsken, värme och salta vågor. Medan Alex söker sig själv får hon också lära känna Australiens sorgliga historia och hur aboriginerna i generationer har särbehandlats och givits sämre förutsättningar. Och trots alla de fantastiska upplevelser Alex får vara med om förstår hon efter ett tag att hennes bekymmer inte försvinner bara för att hon inte längre är hemma. Det går inte att fly sina problem. Man kan resa så långt som till andra sidan jorden, men de svårigheter och problem man bär med sig kan man aldrig resa ifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar