söndag 3 november 2013

Fjärde riket

finns hos bl.a. adlibris och bokus
När Blenda mitt under höstterminen i nian kommer som ny till skolan, inser hon att hon bara har en chans på sig att göra rätt intryck. Det är rätt lätt att pejla ut vem som är skolans outnämnda drottning och vilka som tillhör hennes hov och Blenda bestämmer sig för att försöka bli en del av detta hov. Men drottningen, Hedvig, ger nobben direkt och därmed är Blendas chanser till att bli någon på nya skolan lika med noll.

Vid ett grupparbete blir Blenda ihoptussad med den genomgoda LSD och den bitchiga och av Hedvig utfrysta Penny. Deras uppgift blir att göra en redovisning av hur Hitler kom till makten och detta föder idén till förändring hos Blenda. Genom att använda samma metoder som Hitler gjorde för att ta makten, ska tjejerna ta tillbaka makten från Hedvig och ge till eleverna på skolan. Hedvig har under många år styrt och ställt på skolan, både bland elever och lärare och stämningen i korridorerna och i klassrummen är minst sagt usel. Så genom att sakta men säkert börja manipulera sin omgivning och vända opinionen från att vara livrädda för Hedvig till att förakta och förlöjliga henne lyckas Blenda, LSD och Penny åstadkomma både bättre stämning, kamratskap och framtidstro på skolan.

Men var ska det sluta någonstans? Vet ens Blenda när målet är nått? När övergår makt till förtryck? Penny och LSD blir allt mer tveksamma till Blendas metoder. Och Hedvig då? Ja, henne störtar man inte ostraffat! 

Fjärde riket av Maria Nygren handlar om maktspel och manipulation. Det är väldigt intressant att följa berättelsen och se hur Blenda själv förblindas av den maktställning hon uppnår och hur ett gott syfte förvandlas till ett högst egoistiskt. Fjärde riket berättas utifrån alla fyra tjejers perspektiv och som läsare sugs man in händelseförloppet. Det här är en bok som verkligen bjuder till diskussion och därför gläder jag mig extra mycket åt att jag kommer att få tillfälle till att prata om denna bok på onsdag, när det är dags för en av mina bokcirklar att träffas.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar