söndag 3 november 2013

Legend

Länk till adlibris eller bokus

Marie Lus debutroman Legend har slagit igenom stort i hennes hemland, USA, boken har legat på bästsäljarlistor och filmrättigheterna är redan sålda. Och vad man kan utläsa av svenska bokbloggar och recensioner, så lär Legend ha alla förutsättningar till att bli lika stor som Hungerspelen eller Divergent.

Vi befinner oss i Republiken, en framtida stat tillika övervakarsamhälle på USA:s västkust, närmare bestämt i Kalifornien. Någon form av klimatkatastrof har lagt stora landmassor under vatten och Republiken befinner sig i ständigt krig med kolonierna i öst om territorium. Vid tio års ålder genomgår Republikens barn en så kallad prövning, under vilken man sorterar ut de barn som kan komma att tjäna Republikens bästa.

Ett av dessa barn är den idag femtonåriga June, den enda som någonsin fått toppresultat på prövningen och som därför anses vara något av ett underbarn. June kommer från den mer privilegierade delen av samhället och har en klart utstakad väg inom det militära toppskiktet. 

Den femtonårige Days liv befinner sig så långt från Junes vardag man kan komma. Day lever i slummen och är Republikens mest eftersökte brottsling. Han har under flera år gäckat staten med att på olika vis hälla grus i dess krigsmaskineri, men framför allt begår han brott för att klara livhanken, sin egen och sin familjs. Hade det inte varit för att Day i självförsvar kastar en kniv mot Metias, Junes bror, som dessutom dör, hade Junes och Days vägar aldrig någonsin korsats. Men June svär på att fånga sin brors mördare, och då staten gärna också vill få ett snack med Day, välkomnar den hennes jakt. 

Men Junes jakt blir också början på en minskad tilltro till Republiken. Allt visar sig nämligen inte vara så svart eller vitt som hon hittills har lärt sig och konfrontationen med Day får henne att ställa frågor som hon aldrig tidigare funderat över. Hur kommer det sig till exempel att Republiken aldrig någonsin lyckas med att utrota pesten, trots massiva preventiva åtgärder?

Det är inte jättesvårt att räkna ut vad som kommer att hända i Legend, men trots detta så är det olidligt spännande och det går faktiskt inte att sluta läsa! Mycket av spänningen ligger i att läsaren i vartannat kapitel får följa Day och i vartannat June, vilket så klart ger ett bra driv och erbjuder läsaren förhandsinfo som June respektive Day inte känner till. Här finns så klart gemensamma drag med både Divergent och Hungerspelen, men det som får Legend att sticka ut är dels de två berättarperspektiven och dels att storyn inte är så sci-fi-ig. Vi befinner oss i framtiden, och så klart finns här en hel del ny teknik, men tekniken är samtidigt inte så otroligt annorlunda eller avancerad och skulle mycket väl kunna existera inom en snar framtid. Och Lus beskrivning av ett samhälle med stora klyftor känns som en (tyvärr) naturlig utveckling av dagens redan segregerade USA. Jag kan absolut sätta mig in i Marie Lus framtidsvärld.
  
Del två, Prodigy, finns redan på engelska och den avslutande delen, Champion släpps nu på tisdag. Jag vet i katten om jag kommer att kunna härda ut tills de resterande delarna översatts till svenska. Jag vill ju veta vad som händer. Nu!!

Tack till Modernista förlag för recensionsexet!

2 kommentarer:

  1. Nä, jag vet inte heller om jag orkar vänta...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska lägga ett inköpsförslag till bibblan så fort jag kommer till jobb imorgon ;)

      Radera