fredag 1 november 2013

Om mina läsvanor

Bokdetektiven undrar hur mina Reading habits ser ut. Skoj, säger jag och svarar som följer:

1. Har du en speciell plats hemma där du brukar läsa?
Jag är en soffläsare framför allt. Men eftersom jag gillar att läsa mig till sömns så är ju sängen också en given plats.

2. Bokmärke eller random pappersbitar?
 Bokmärke! Just nu använder jag det här fina fårmärket som jag fick som minne från en gemensam Visbyresa av en kompis. Mycket praktiskt med magnet så att man till och med kan märka ut vilket stycke man slutade vid. (Vilket leder till nästa fråga:)

3. Kan du sluta läsa när som helst eller måste du sluta efter ett kapitel eller ett visst antal sidor?
Nej! Och detta är en anledning till att jag inte gillar böcker utan kapitel eller tydliga styckeavdelningar. Jag ogillar starkt att inte kunna läsa färdigt ett kapitel eller åtminstone ett stycke innan jag sätter bokmärke. Antal sidor är skitsamma, men jag blir irriterad om jag inte hittar ett lämpligt ställe att pausa på.

4. Äter eller dricker du någonting när du läser?
Hemma i soffan händer det väl. Gärna te eller kaffe. Och ska man lyxa till det ännu mer med en hemmakväll i soffan tillsammans med boken, så får gärna ett glas vin eller en god öl göra mig sällskap. Och lite god mörk choklad att knapra på så klart.

5. Brukar du lyssna på musik eller ha tv:n på när du läser?
Njä. Tv har jag inte ens, så det är inget alternativ. Musik funkar ibland, om det inte är låtar som jag gillar väldigt mycket och som jag måste sjunga med i, men helst läser jag under tystnad.


6. En bok i taget eller flera samtidigt?
En i taget. Vill kunna hänge mig totalt och fullständigt! Om somrarna när jag lyssnar mer på ljudbok, så blir det i och för sig två samtidigt. 

Favoritläshörnan
7. Läsa hemma eller överallt?
Överallt! Jag pendlar med buss, vilket ger mig ungefär en lycklig extra lästimme per dag. Och närhelst jag har en stund över eller måste vänta på nånting (buss, tåg, vänner som jag stämt träff med) så åker en bok fram, bär alltid med mig den bok jag för tillfället läser. Det främsta läsfrämjandevapnet är att låta det synas att man läser!

8. Läsa högt eller tyst i huvudet?
Jag läser tyst. Men det händer ju att man kommer över fantastiskt formulerade stycken som bara måste läsas upp, även om det bara blir för mina egna örons skull.


9. Hoppar du fram i boken eller hoppar du över stycken?
I riktigt nervkittlande, gastkramande eller superspännande böcker händer det faktiskt att jag tillfälligt hoppar över något stycke för att jag måste få veta hur det går. Men jag alltid det jag hoppat över. Annars hoppar jag inte så mycket framåt i en bok. Däremot bakåt! Ibland när jag märkt att jag läst på lite för snabbt eller ouppmärksamt kan jag behöva kolla upp något namn eller någon plats eller formulering.

10. Bryta rygg eller inte?
Näe, det ska man väl inte göra. Men jag kan inte påstå att jag behandlar mina böcker med silkesvantar.

11. Skriver du i böcker?
Usch, nej. Nu lånar ju jag nästan allt jag läser, och jag har själv tvingats sudda i alltför många återlämnade låneböcker. Äger du inte boken, så klottra inte! Och hundöron gillar jag inte heller.

12. Vilka taggar du?

Carolina läser...


Bokföring enligt Monika

Bokdivisionen

Punktebba

2 kommentarer: