måndag 25 november 2013

Hämnd

Hos bl.a. adlibris eller bokus
Hämnd är ett gott exempel på en grafisk roman där text och bild samspelar väldigt väl med varandra. Tillsammans med Viktor Engholm har Kalle Güettler skapat denna hårda och avskalade, men ändå berörande roman. Hämnd är skriven i jag-form, där berättaren Elias blir väldigt närvarande. Bilderna har ett hårt uttryck och är avskalade samtidigt som de med hjälp av ansiktsuttryck och dova färger förstärker känslorna som Elias förmedlar genom texten.

Artonårige Elias är född och uppvuxen i Sverige, men hans föräldrars förflutna i ett krigshärjat land påverkar honom ändå i allra högsta grad. Elias pappa dog i kriget, men hans mamma lyckades fly medan hon väntade Elias och hamnade så småningom i Sverige.

Elias mamma har aldrig velat prata så mycket om kriget, hon har skapat sig en ny tillvaro i Sverige med familj och jobb. Men så en dag bryter hon ihop och Elias får höra om de övergrepp som mamman fått utstå. När det senare visar sig att en av mammans förövare bor i samma förort, och dessutom jobbar i närheten av Elias skola, beslutar sig Elias för att han ska hämnas sin mamma.

Romanen slutar tvärt och med ett rätt öppet slut som inbjuder till diskussion. Vad är rätt och vad är fel? Finns det ens någon mening med hämnd? Det går snabbt att läsa Hämnd, men själva berättelsen hänger kvar desto längre i tankarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar