lördag 30 november 2013

Nikkis dagbok # 1

Läs mer på tex adlibris eller bokus
Rachel Renée Russells Dork Diaries har redan kommit ut i sex volymer i USA (plus ytterligare två Dork Diaries-titlar OCH Dork Diaries musik!). I Sverige har den allra första Dork Diary, eller Nikkis dagbok - berättelser från ett (inte så) fantastiskt liv, nyligen kommit ut och det mesta talar för att succén kommer att bli lika stor här i Sverige. Serien har jämförts med Jeff Kinneys Dagbok för alla mina fans och förutom att huvudpersonen är en tjej så är likheterna många. Precis som man gjort med Kinneys böcker så är texten formgiven så att det ska påminna om en handskriven dagbok med seriestrips-liknande illustrationer. Tilltalet är direkt med tonårs-jargong och mycket humor.

Nikkis högsta önskan är att få en iPhone, något hon bara MÅSTE ha för att kunna platsa in på sin nya skola. Istället får hon en dagbok av sin mamma, vilket får Nikki att idiotförklara mamman och lova att hon aldrig någonsin kommer att skriva en enda rad till i dagboken. Men det gör hon ju, för det är ju dagboken vi läser i. Och på så vis får vi ta del av Nikkis liv hemma och i skolan.

Nikki har alltså precis bytt skola till den lite finare Westchester Country Day, en privatskola som hon fått ett stipendium till tack vare att hennes pappa jobbar som skadedjursbekämpare på just nämnda skola. Ett faktum som Nikki hoppas och önskar aldrig någonsin kommer att komma fram. Precis som för alla andra som kommer som ny till en skola vill Nikki platsa in och få kompisar. Allra helst då få kompisar bland CSP-tjejerna (det vill säga de Coola, Söta, Populära). Men MacKenzie, drottningen av CSP visar sig ha skåpet precis bredvid Nikkis, och MacKenzie visar sig också vara värsta plågan som får Nikki att känna sig som värsta losern. Det visar sig med andra ord vara supermycket svårare att platsa in på nya skolan.

Men Nikki får kompisar i Chloe och Zoey, två boknördar som Nikki inte alls begriper sig på, men som är väldigt roliga att vara med. Och så finns det så klart en snygg kille att spana på, Brandon. Och hur många tillfällen som helst att göra bort sig på och vara pinsam på upphöjt till tusen. Och allt detta skriver Nikki brutalt ärligt ner i sin dagbok tillsammans med väldigt illustrerande och roliga små teckningar.

Det är väldigt tjejigt och väldigt amerikanskt men det är också väldigt fnissigt och väldigt charmigt. En riktig glädjeinjektion.

Tack till Modernista för recensionsexet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar