måndag 9 december 2013

Lokas monsterglasögon

läs mer på adlibris eller bokus
Lokas monsterglasögon av Lisa Moroni är en mycket charmig och lite småläskig (men mycket snäll) bok för de som knäckt läskoden.

Loka är hemskt mörkrädd. Vem vet vad som döljer sig i alla dunkla vrår och gömmor. Eller under sängen och i garderoben. Loka ser dessutom lite dåligt, speciellt i mörker. Och därför ser hennes mörka rum bara ännu läskigare ut i det suddiga mörkret de gånger hon råkar vakna mitt i natten. Där finns monster överallt!

Som tur är så ska Loka till optikern och få glasögon. Men när Loka och hennes mamma är på väg till optikern, tvingas hennes mamma som är läkare snabbt rycka in på jobbet. Hon föreslår för Loka att Loka själv kan kika lite på glasögonbågar och kanske välja ut något par som ser snygga ut så Loka fortsätter ensam till optikern.

Men hos optikern är det något konstigt. Optikern försvinner plötsligt och från hans skrivbordslåda hörs det en massa mummel. Så dyker optikern upp igen och efter att Loka fått prova ett antal glasögonbågar så erbjuder han henne ett par begagnade glasögon, med glas och allt, som han tror skulle kunna passa Loka. Och de inte bara sitter fint på Loka, det är perfekt styrka på glasen så äntligen kan Loka se alla löv på träden och alla stenar på marken. Men snart märker Loka att hon kan se mer än hon vill se med sina nya glasögon. För plötsligt finns det verkligen monster överallt!

Nu visar det sig i och för sig att monstren inte alls är farliga. De är i själva verket riktigt snälla, även om de ser slemmiga och räliga ut. Och samtidigt får nu alla vardagsmysterier sin rationella förklaring. Att det knarrar från hissen beror så klart på att där bor monster ovanpå och tickandet från trafikljuset får sin förklaring när Loka kan se den lilla röda gubben som jobbar på frenetiskt inne i knappdosan. Och precis som hon alltid misstänkt så bor det också ett litet monster inne i elskåpet som hon går förbi varje dag!

Jag känner så väl igen den där rädslan som Loka har för mörkret, jag sov till exempel själv med lampa tänd säkert hela lågstadiet. En sån här bok hade jag velat läsa eller få läst för mig när jag var en sex-sju år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar