måndag 9 december 2013

Om detta talar man endast med kaniner

Adlibris har den. Och även bokus.
Om detta talar man endast med kaniner nominerades till Augustpriset 2013 för bästa barn- och ungdomsbok. Anna Höglunds bilderbok vänder sig till tonåringar, men har också beskrivits som en allåldersbok. Personligen tror jag dock inte att många tonåringar kommer att plocka upp denna bok. Om detta talar man endast med kaniner är en poetisk, men också mörk och tung bok, som känns mer riktad till vuxna än ungdomar.

Höglund använder sig av en kollageteknik där hon blandar illustrationer och fotografier. Färgerna är dova och gråa som en novemberdag. Det är en mycket melankolisk och känslig liten kanin som vi får lära känna i denna bok. Hen är tyngd av typiska tonårsgrubblerier; känner sig utanför och obekväm samtidigt som hen av hela sitt hjärta vill vara en del av en gemenskap. Men inte ens när hen känner sig som en i gänget känner sig hen bekväm. Det är som att hen är förklädd till någon annan.

Kaninen påminner om hur det är att vara tonåring - hur svårt det är att befinna sig mellan barn- och vuxenvärlden, när man inte riktigt hunnit växa i sin roll mentalt. Jag tror att vuxna vinner mer på att läsa denna bok och påminna sig om hur skör man kan vara i tonåren. För det glömmer man ju ofta bort när man väl tagit sig igenom dessa jobbiga år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar