onsdag 29 januari 2014

Gregor från Ovanjord

Finns bl.a. hos adlibris och bokus
Gregor från Ovanjord är inte direkt något för Hungerspelen-fantasterna, som man lätt kan tro när Suzanne Collins namn på bokens omslag presenteras som "Författaren till Hungerspelen". Krönika om Underjord är inget Hungerspelen. Det är mycket snällare än så. Och faktum är att Collins skrev Krönikan om Underjord-böckerna FÖRE Hungerspelen med tydlig målgrupp mot nio- till tolvåringar.

Det är sommar i New York. Elvaårige Gregor har lovat att passa sin tvååriga lillasyster Boots hela sommaren eftersom hans mamma måste jobba. Och i barnpassningsjobbet ingår då även en del hushållsbestyr. Som till exempel att ta hand om tvätten. Och det är i tvättstugan av alla platser som det här äventyret tar vid!

Medan Gregor viker tvätt ser han hur Boots ramlar ner i en öppning i tvättstugan. Gregor kastar sig efter sin lillasyster och liksom sugs in i den här öppningen han med. Och sen faller han, och faller. Och faller. Och efter vad som verkar vara en evighet landar han och Boots med en duns i mörkret. I dunklet skönjar de ett svagt ljus i vilket enorma kackerlackor träder fram! Som dessutom pratar! Och som tror att Boots är en prinsessa! Kackerlackorna för Gregor och Boots till staden Regalia där underjordarna, människor med lila ögon och blek, nästan genomskinlig hy, lever. Också de har idéer om främlingarna som ramlat ner från Ovanjord. De tror nämligen att Gregor är den stora krigare som omtalas i en urgammal profetia och som ska bringa ljus till folket i Underjord.

Ett krig hotar att bryta ut mellan människorna och råttorna (även de enorma och större än en fullvuxen man), men Regalias ledare är övertygade om att Gregor kan sätta stopp för den hotande konflikten och i enlighet med profetian skickas han iväg på ett uppdrag tillsammans med två kackerlackor, två underjordare och två fladdermöss. Kommer Gregor att lyckas med uppdraget och är profetian att lita på? Men framför allt; kommer Gregor och Boots någonsin att komma hem igen?

Gregor från Ovanjord är ett ganska spännande äventyr. Miljöerna med sina dunkla grottor, tunnlar och undervattensfloder gör sitt till för att bringa spänning i äventyret och det är snarare miljön och Underjordens varelser som jag fastnar för än intrigen. Gregor från Ovanjord har ett klart avslut, men med en hint om att Gregors äventyr nog minsann kan komma att fortsätta. Om man nu vill följa tillbaka ner i Underjord, så finns det fyra böcker till om Gregor (den fjärde i serien kommer i vår ut på svenska). Jag tror dock jag nöjer mig med den här resan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar