fredag 31 januari 2014

Magister Tutnäsa

Finns bl.a. hos adlibris och bokus
När Solfjäderskolans lärarinna hals över huvud blir förälskad och drar till Danmark står en av skolans klasser plötsligt utan någon lärare. Vad göra? Jo, rådige rektorn efterlyser en ny lärare på stadens torg. Enré Magister Tutnäsa! Magister Tutnäsa är en clownaktig vuxen med udda kläder och näsa som tutar när han klämmer på den. En riktig knäppboll till lärare med andra ord.

Men jobbet som klassens nye lärare är hans. Magister Tutnäsas undervisning är allt annat än konventionell och hans elever får lära sig hur många glassar man kan äta innan man får ont i magen, hur många myror det finns i en myrstack och att det går att rita precis allting!

Men elevernas föräldrar och rektor är allt annat än nöjda. Dock visar det sig att Magister Tutnäsa, knasigheterna till trots är väldigt omtyckt av eleverna. Och han har faktiskt lärt dem något av det viktigaste: Att fortsätta vara nyfiken och att det kan vara riktigt kul att gå i skolan. 

Magister Tutnäsa är Johan Rockbäcks debutbok, en tokrolig berättelse med knasig humor, som säkert går hem hos målgruppen (själv är jag inte helt begeistrad). Den som läser Magister Tutnäsa har stora möjligheter att utöka sitt ordförråd, då berättelsen bjuder på en, för en lågstadieelev, hel del svåra ord. Att använda boken till högläsning känns berättigat. Sammantaget tycker jag Magister Tutnäsa börjar väldigt ojämnt och det känns lite som att det tar ett tag för Rockbäck att hitta den rätta tonen, men det ger sig efter ett tag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar