onsdag 19 februari 2014

Flickan på tavlan

se mer på adlibris eller bokus
Flickan på tavlan är Rebecka Åhlunds debutbok och precis som omslaget ger sken av så är detta en klassiskt spökhistoria som ger exakt vad den lovar.

Tolvåriga Ellas föräldrar har hur länge som helst haft romantiska drömmar om ett hus på landet och en dag hittar de det perfekta lilla torpet! Föräldrarna blir helt förälskade i torpet och bestämmer sig för att slå till. Ella kan inte riktigt förstå vad de ser i det lätt förfallna torpet och hon undrar vad det var för några som bodde där innan. Muggar och kläder ligger framme, precis som att den förra ägaren lämnat torpet i all hast.

När kontraktet ska skrivas under dyker den förra ägaren upp, med sig har hon sin mamma som är uppvuxen i torpet. Hon plirar glatt mot Ella och antyder att det spökar på torpet, men att Ella inte ska vara rädd. Och nog spökar det alltid. Ella börjar drömma konstiga drömmar, det blir strömavbrott och nyuppsatta hyllor faller ner från väggarna. I torpet finns ett fotografi av en flicka i Ellas ålder och hennes blick tycks följa en vart man än går. Är det därför som Ella hela tiden känner sig iakttagen?

Parallellt med spökerierna i torpet pågår en annan historia i Ellas vardag, en historia som jag faktiskt tycker är mycket mer intressant än själva spökhistorian. Det har kommit en ny kille till skolan, Dylan. Han är nåt år äldre än Ella, och går på högstadiet, men av nån anledning så tyr han sig till Ella. Ella känner sig smickrad som får uppmärksamhet från den nye och dessutom äldre killen, men samtidigt tycker hon det är pinsamt. Hon och hennes kompisar håller ju inte på med killar än. Det visar sig hur som helst att Dylan har problem hemma med en alkoholiserad mor och en våldsam "styvpappa".

Dylan är den person jag skulle vilja veta mer om, den jag tycker är mest intressant, men tyvärr finns inte utrymme nog i denna bok för att berätta om honom. Jag hoppas nästan att Åhlund bestämmer sig för att skriva mer om Dylan och Ella.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar