torsdag 10 april 2014

Ordvampyren

se mer på adlibris eller bokus
Om ens pappa är en bokälskande bokhandlare som älskar böcker så pass mycket att han hetsläser dem, då
skulle man ju kunna tänka sig att denna bokpassion skulle ha smittat av sig på den bokälskande bokhandlarens son. Men icke. Odilon jobbar förvisso extra i sin pappas bokhandel, men det är ärligt talat skittrist. För då Odilon älskar ljudet av boksidor som rivs sönder så är han förbjuden att ens röra vid bokhandelns böcker. Istället spanar han efter tjuvar.

En dag kommer det in en skum typ i butiken. Odilon har aldrig sett honom innan. Kunden ser konstig ut med alldeles grå hud, borstiga ögonbryn och ett förvirrat ansiktsuttryck. Men det konstigaste av allt är att det ser ut precis som att mannen svävar ett par centimeter ovanför marken! Odilon bestämmer sig för att bevaka den skumme kunden och följer efter honom i butiken. Plötsligt stannar mannen till framför en bok, drar ut den ur bokhyllan, och nu blir det ännu konstigare, för han öppnar inte boken. Istället liksom särar han på boksidorna och drar fram ett sugrör från sin ficka, sticker sugröret mellan sidorna och börjar suga. Han ser väldigt belåten ut.

När mannen försvunnit smyger Odilon fram till bokhyllan och drar ut samma bok som mannen stack ett sugrör i och till sin stora förvåning ser han att alla ord i boken är borta. Mannen har druckit upp allt bläck i boken!

Nästa gång den mystiske kunden dyker upp i bokhandeln är Odilon beredd! Han följer efter mannen. Hela vägen till kyrkogården och ner i kryptan...

Éric Sanvoisins Ordvampyren är en mysryslig och lite rolig bok för den som kommit förbi de enklaste nybörjarböckerna. En fortsättning finns också; Sugrör för två heter den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar