fredag 4 april 2014

Pontus 4 meter över marken

Som e-bok hos adlibris eller bokus
Pontus 4 meter över marken är Johan Unenges första bok om Pontus, 13-14-nånting-år, som helt och hållet hänger sig åt skateboarding. Det är utan tvekan något av det viktigaste i hans liv. Varje dag hänger han vid rampen, skejtar (eller skatar som Unenge skriver), över på tricks, finslipar tekniken, hoppas på att en dag sätta en ollie impossible. En vanlig ollie har han klarat några gånger, men varför är det aldrig nån som ser när man väl lyckas med ett trick!?

Skateboarding är som sagt mer än bara ett fritidsintresse för Pontus. Det är en livsstil! Men nu har Pontus också börjat fundera på det här med tjejer. Kan man kombinera sitt skejtintresse med att ha tjej? Klart det går att impa på tjejer med sin bräda, men kan Pontus impa på någon? Kommer han nånsin att få nån tjej? Detta och tankarna på mamma som lämnat dem, pappa som hela tiden oroar sig och syrran som precis flyttat hemifrån är saker som Pontus går och grubblar över.

Så får Pontus syn på HENNE, den sötaste tjej han någonsin sett. Pontus och en polare har stuckit till Vällingby för att kolla på en tävling och där står hon bara plötsligt!

På tunnelbanan hem lägger Pontus märke till henne igen, men hon hoppar av på en annan hållplats än han. Kommer han nånsin få se den här tjejen igen? Om han bara visste vad hon hette, åtminstone!

Boken innehåller många skateboard-termer; ollie, ollie impossible, ollie-to-nosegrind och annat som jag nu glömt, men som jag i efterhand kände att jag behöve youtube:a (Inget man behöver veta eller kunna, det var bara jag som var nyfiken), annars så har Unenge ett okomplicerat språk, vilket gör detta till en rätt lättläst bok. Det är mycket om skateboard och skejting. Men framför allt handlar Pontus 4 meter över marken mycket om vad som rör sig i Pontus huvud; om relationer, om att vara kär och om att ha en mamma som inte längre finns med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar