söndag 29 juni 2014

Djurfiket

Läs mer på adlibris eller bokus
Camilla Ceder har tidigare skrivit deckare för den vuxna publiken, Djurfiket är hennes första bok för barn och jag tycker resultatet är riktigt bra!

Det bästa Sally vet är djur och hon skulle så gärna vilja ha ett eget. Men det kommer inte på fråga eftersom Sallys pappa är pälsdjursallergiker. Men Nadja har både hund och hamster och därför leker Sally väldigt gärna med Nadja. Helst hemma hos Nadja så att de kan gå ut med hunden Sappo eller leka med hamstern Jesper. Att Nadja inte är lika intresserad kan inte Sally förstå, än mindre kan hon begripa varför Nadja vill att de ska leka att Sallys lillebror Sixten är deras lillebror. Sixten är ju liksom redan Sallys bror och honom är det väl inget speciellt med.

Efter att Sally och Nadja, när de ska ut och fika, upptäcker att hundar inte är välkomna på stans caféer, bestämmer de sig för att öppna ett djurfik där ALLA djur är välkomna! Det är mycket som måste planeras; vad man ska bjuda på (hitte-på-kaka), var man ska vara, hur man ska få folk att komma (Direktreklam!), och så vidare. Men medan alla förberedelser pågår äger också andra mycket mer dramatiska händelser rum.

Jag gillar Djurfiket för en rad olika saker; perspektivet är helgjutet. Båda tjejerna har något som den andra gärna vill ha och det här med att man både kan förundras och bli avundsjuk på hur olika familjers regler och vanor kan se ut är det säkert många som känner igen sig i. Det är lika lätt att identifiera sig med Sally som med Nadja. Och jag gillar att det inte görs någon större grej av att Nadja har två mammor. Och Sanna Manders illustrationer! Så fina bilder! Jag älskar den retroaktiga färgsättningen med orange, svart och grått.

Djurfiket är första delen i Sally - Djurens vän. Del två, Valpspaning, kommer lagom till att skolorna börjar igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar