söndag 21 september 2014

Four

Adlibris och Bokus har boken
Denna samling noveller är ett definitivt måste för alla Divergent-fans. Kanske rent av oumbärlig!? För själva Divergenttrilogin tillförs dock vare sig några direkta nyheter, hemligheter eller oumbärlig fakta.

Veronica Roth utgick inledningsvis från att skriva utifrån Tobias Eatons perspektiv när hon började skriva Divergent. Sen tog det liksom stopp och Tris dök upp istället som huvudperson. Men Tobias, eller Four som vi bäst känner honom som, fick sin plats i Divergent-trilogin ändå genom komma in i berättelsen senare, först som Tris instruktör och efterhand som pojkvän och jämlike.

I Four - En Divergentsamling får vi alltså i fyra noveller lära känna Tobias som den Osjälviske Tobias Eaton innan han byter falang till de Tappra och blir Four. Tre av novellerna utspelar sig före Divergent och presenterar Four på mer eller mindre exakt samma vis som Roth gör med Tris (falangtest, falangbyte med påföljande initiering och hur Tobias sedan blir en av det årets bästa noviser). Vi får så klart en noggrannare redogörelse för Fours uppväxt och bakgrund men Roth  placerar också redan här fröet till händelseutvecklingen i Divergent-böckerna.

Det är först i den sista novellen som Tris och Four möts, men för den som inte kan nöja sig med detta så har Roth lagt till ett par sidor på slutet, i vilka scener ur Divergent, där både Tris och Four förekommer samtidigt, återigen berättas - men den här gången utifrån Fours perspektiv.

Tusen tack till Modernista för rec-exet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar