torsdag 23 oktober 2014

Drakskeppet

Hela trilogin finns på adlibris och bokus
Drakskeppet är första delen i Maj Bylocks trilogi som utspelar sig under vikingatiden. I Frankernas land lever tioåriga Petite. Petite är yngst i familjen och väldigt liten för sin ålder och det är därför hon heter som hon gör. Petites far är riddare och Petite och hennes familj bor i en stor borg alldeles vid en flod.

En dag får man höra hur byar, inte allt för långt från deras borg, har plundrats och satts i brand. Det är vikingarna som är och härjar. Men de byar som blivit plundrade ligger närmare kusten, och att vikingarnas skepp skulle kunna ta sig så långt upp på floden som till borgen låter osannolikt. Men Petites far samlar trots detta ihop alla värdesaker och gräver ned i kistor och skärper bevakningen av borgen.

Medan Petites äldre bröder får öva sig i fäktning och skjuta med pilbåge på borggården kan Petite inte göra annat än att sitta på vallgravens kant och titta på. Det är skittråkigt! Och plötsligt är det som att hon helt glömmer bort att det kan vara farligt att gå utanför borgens murar och så smiter hon ut. Men när hon får syn på ett av vikingarnas skepp, inte alls långt från borgen, får hon bråttom hem igen. Fast hur fort hon än springer så hinner hon inte innanför borgens murar innan vikingarna upptäcker henne och rövar med henne ombord på skeppet.

Petite är förtvivlad, om ingen kommer för att rädda henne kommer hon att sluta som träl - och att bli träl är värre än att dö! Men ingen kommer för att rädda Petite och det stora drakskeppet styr norrut mot Norden. Och mycket riktigt säljs Petite som träl så fort man stigit iland i Norden. Kommer hon någonsin att komma hem till sin familj igen?

Drakskeppet är enkelt berättad men är fortfarande medryckande och det är lätt att dras med av Petites öde. Drakskeppet fortsättes av Det gyllne svärdet och Borgen i fjärran. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar