fredag 31 oktober 2014

Reckless

läs mer på adlibris eller bokus
När Jakob Reckless är elva år gammal försvinner hans far spårlöst. Om nätterna brukar Jakob smyga in i sin pappas gamla arbetsrum, som lämnats orört sen den dagen pappan försvann, för att söka tröst och hoppas finna svar på vart fadern tagit vägen. Jakobs pappa har varit borta i snart ett år när Jakob upptäcker spegeln i arbetsrummet. Det är en gammal spegel med ojämnt och mörkt glas och när man speglar sig i den liksom förvrids ansiktet. Denna spegel visar sig vara en port som leder in till en annan värld. En värld som bebos av tomtar, alver, jättar och feer och den här världen blir Jakobs nya tillflyktsort. I spegelvärlden kan han nämligen fly från det som tynger och plågar honom i den riktiga världen.

Med tiden blir spegelvärlden hans verklighet medan den riktiga världen blir en plats han återvänder till allt mer sällan. Nu är Jakob tjugofyra år och han har kommit att bli en beryktad skattsökare i spegelvärlden. Det kan numera gå månader, nästan ett helt år innan han återvänder från spegelvärlden och enda anledningen till att han inte helt släpper kontakten med vår värld är att hans yngre bror, Will, finns kvar i denna. Will känner så klart till spegelvärlden vid det här laget, men känner till skillnad från sin bror inte samma dragning till denna sagornas värld. Men det är när Will en gång följt med Jakob genom spegeln som olyckan är framme.

I spegelvärlden råder krig mellan människor och ett underjordiskt folk, goyler. Goylerna ser ut som människor, men istället för hud så är deras kroppar täckta av sten. Goylerna kan, när de skadar en människa, tack vare en fes besvärjelse omvandla människor till goyler. Och detta missöde råkar Will utför. Han blir riven av en goyl och är därmed dömd att förvandlas till sten. Jakob vet att det knappast finns någon räddning för brodern, men han kan inte ge upp bara så där. Det måste finnas ett botemedel som kan häva förbannelsen innan brodern för alltid är förlorad till goylerna!

Det finns ytterligare en twist på berättelsen; Enligt goylernas egna sagor och berättelser ska det nämligen en gång komma en goyl av jadesten som ska hjälpa goylernas kung att bli härskare över spegelriket. Och den sten som nu sprider sig snabbt över Wills kropp är just denna gröna jadesten. Jakob måste alltså inte bara kämpa för att hitta ett botemedel åt sin bror, han måste dessutom se till så att Will inte hamnar i goylernas händer.

Med Reckless bjuder Cornelia Funke in sina läsare i sagornas värld. Reckless är sagoinspirerad, både i berättarton och stil såväl som att det både vimlar och kryllar av diverse sagofigurer och varelser och referenserna till välkända sagor á la Bröderna Grimm är många. Det är rätt mysigt att läsa Reckless med all denna sagostämning och sina välkända miljöer och referenser. Berättartempot följer också sagans långsammare takt och trots många spänningsmoment och en jakt mot klockan hetsar inte Funke fram berättelsen. Jag är ju ingen stor-fantasy-läsare, jag har ofta svårt för att sätta mig in i de ofta väldigt omfattande fantasivärldarna som målas upp i fantasygenrens böcker (trots alla dessa kartor). Men med Reckless hade jag en väldigt angenäm lässtund. Troligtvis för att jag trots allt hade en viss förförståelse för den sagovärld som Funke lånar friskt från.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar