torsdag 6 november 2014

De kom från norr

Se mer på förlagets hemsida
Inspirationen till De kom från norr har Jackie French hämtat från de isländska sagorna. Händelserna i De kom från norr är baserade på Erik Rödes saga samt Grönlänningasagan som ska vara skrivna ca tvåhundra år efter händelserna, som antas utspela sig kring år 1000. De kom från norr är en ambitiös berättelse med livfulla beskrivningar och French tycks vara mån om att vara både noggrann och sanningsenlig i sina beskrivningar i allt från mat, klädsel, seder och bruk.

Hekja tar hand om en skadad valp när hon är ungefär tolv år. Hon och hennes mamma lever väldigt fattigt i en liten by vid kusten sedan både Hekjas far omkommit och hennes bröder tagits av havet. Egentligen har Hekja och hennes mamma inte råd att utfodra ännu en mun, men Hekja får trots detta behålla valpen. En gammal trollkvinna hjälper Hekja att lägga om valpens sår och denna kvinna ger valpen namnet Riki Snarfari som ungefär betyder Storseglaren. Det är ett väldigt ovanligt namn på en hund som inte kommer att göra mycket mer än att hjälpa till att valla boskap. Men trollkvinnan kan mycket väl ha känt på sig vad som komma skall, för nog kommer Riki Snarfari att fara iväg på äventyr!

Samma sommar anfaller vikingarna Hekjas lilla by. Hekja blir vittne till hur vikingarna förgriper sig på kvinnorna, hugger ned såväl hövdingen och hans familj som kvinnor, barn och gamla. Hekja springer för sitt liv men blir tillfångatagen av vikingakvinnan Freydis Eriksdotter. Tillsammans med sin hund, Snarf, förs Hekja till Grönland där hon blir Freydis träl. Som träl får Hekja inte bara utföra hårda sysslor, hon får också lära sig att hennes liv inte räknas som viktigt. Minsta misstag kan kosta henne livet. Och hennes hund, som nu inte längre är hennes, räknas som mer värdefull än Hekja själv.

Tack och lov ger Snarf Hekja den trygghet hon behöver och inger Hekja mod. Svåra och utmanande situationer klarar hon galant, mycket tack vare Snarf och sin envishet, och därmed vinner hon respekt hos sin härskarinna. Freydis är syster till Leif Eriksson, upptäckaren av Vinland, och i Freydis ådror rinner samma upptäckarblod. Hon kommer att leda en expedition till Vinland, en expedition som Hekja och Snarf får följa med på.

Jag gillade verkligen De kom från norr. Vikingarna målas till en början upp som rakt igenom onda; våldsälskande och hårda, men riktigt så svart och vitt är det inte. Karaktärerna är komplexa och Frenchs ambition att levandegöra sagan om Freydis Eriksdottir lyckas hon med bravur. Boken är inte direkt någon tunn historia, men korta kapitel håller lästempot uppe om man nu skulle behöva det, för berättelsen är definitivt spännande nog och Hekjas öde fängslar i varje mig fram till sista sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar