onsdag 26 november 2014

Pax - Nidstången

Läs mer på adlibris eller bokus
Jag har läst Nidstången, första boken ut i Pax-serien som är ett samarbete mellan Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson. Del två, Grimmen, släpptes samtidigt och i vår kommer del tre och fyra; Mylingen och Bjäran. Sammanlagt tio delar är beräknat. Och efter att ha läst del ett, så bådar det verkligen gott och frågan är bara hur man ska palla vänta så länge på fortsättningsdelarna.

Upplägget av Pax-serien är bra. Det är inga tegelstensböcker, utan lagom långa böcker, med ordentligt driv i berättelsen; både kapitlen och bok ett slutar med cliffhanger. Vanliga textsidor blandas med  seriestrippar (nya trenden?), det är som sagt tempo i berättelsen och action och spänning varvas med det övernaturliga och nordisk folktro. Jag tror minsann att författarna är en succé på spåren! (Jag fick faktiskt lite Engelsforstrilogivibbar medan jag läste. Det är väl inte omöjligt att man sneglat lite på Cirkeln och gjort en variant fast för något yngre läsare?) Plus i kanten också för den snygga och påkostade layouten. Färgade sidor kan vara nya grejen!

Bröderna Alrik, tolv, och Viggo, tio har en trasslig bakgrund med en alkoholiserad mor, men nu har de kommit till en fosterfamilj i Mariefred som de verkligen trivs med och som de hoppas få stanna hos. Brödernas problem är bara att de redan från början är stämplade som "problembarn", dömda att misslyckas, och i nya skolan finns Simon och hans gäng som gärna ser till att upprätthålla den stämpeln.

Men det pågår inte bara en kamp på skolgården. För i Mariefred har det börjat hända otäcka saker; onda krafter håller på att spridas i den lilla staden på jakt efter det hemliga magiska biblioteket som ligger under kyrkkullen. Biblioteket vaktas av ett syskonpar, Estrid och Magnar, men i takt med att syskonen blir allt äldre håller bibliotekets magiska skydd på att försvagas. Alla tecken tyder på att Viggo och Alrik är de nya biblioteksväktarna, men för att bli säkra på sin sak väljer Estrid och Magnar att testa de två bröderna.Och det är nu de riktiga farligheterna börjar inträffa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar