söndag 23 november 2014

Vilda Våghals vilda liv

Finns t.ex hos adlibris eller bokus
Vilda Våghals vilda liv är Susanne MacFies tredje bok om Vilda Våghals. Jag har inte läst de två tidigare Vilda Våghals-böckerna, men känner å andra sidan inte att det är något man måste göra för att få behållning av den här boken. Mycket av det som skett i de två tidigare böckerna redogörs kort för så det är inga problem att hänga med i berättelsen.

Vilda är en väldigt kavat tjej som bor i en husbåt, eller "huslabåt" som hon själv säger, tillsammans med sin minigris med det totalt tungvrickande namnet Fröken Hirvislirv. Trots att Vilda får klara sig helt själv (hennes föräldrar har rest iväg till Långt-bort-i-stan) känns hon som en väldigt trygg person. Det är klart att hon saknar sin mamma och pappa väldigt mycket men vore det inte för att hon letade efter sina föräldrar så hade hon aldrig hamnat i Tuvebo där hon nu befinner sig och då hade hon heller aldrig lärt känna Simon och Felix. Men vissa dagar är saknaden jobbigare än andra. Men då är det ju tur att Vilda är så bra på att vara påhittig och hitta på saker så att hon glömmer bort att sakna sin mamma och pappa.

Om jag fattat det rätt så är de två tidigare böckerna om Vilda Våghals uppbyggda på ungefär samma vis med episodiska kapitel som handlar om olika upptåg, påhittigheter och äventyr som Vilda upplever. Till exempel bygger Vilda i den här boken ett riktigt spökhus, håller hattfest och ordnar med vaxduksåkning i pulkabacken!

Jag får rätt så mycket Pippi Långstrump-känsla när jag läser om Vilda och likheterna är många; Vilda är precis som Pippi en föräldralös tjej med gott om självförtroende och full av upptåg. Vilda-böckerna känns helt och hållet som läslust-böcker; att Vilda till exempel inte har sina föräldrar hos sig problematiseras inte i någon större utsträckning och det är större fokus på äventyr, fart och fläkt. Detta är böcker som framför allt ska underhålla och Susanne MacFie vet vad som behövs för att hålla läslusten uppe. Jag gillar förresten skarpt bilderna som är gjorda av Sarah MacFie! 

Tusen tack till Memo förlag för recensionsexet!

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag har nominerat dig till Sisterhood of the World Blogger Award!
  http://sizzensblogg.wordpress.com/2014/11/23/sisterhood-of-the-world-blogger-award/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skoj! Det ska jag kika på!

   Radera