onsdag 21 januari 2015

Röd som blod

Läs mer på adlibris eller bokus
Röd som blod är första delen i Salla Simukkas thrillertrilogi om sjuttonåriga Lumikki i Tammerfors. Del två, Vit som snö, och del tre, Svart som ebenholts, kommer ut i vår respektive i höst. Titlarna för tankarna till sagans Snövit, och huvudpersonens eget namn, Lumikki, betyder just Snövit. Men trots dessa anspelningar på sagan så har böckerna om Lumikki inte så mycket med sagovärldar eller lyckliga slut att göra. Röd som blod är verklighetsförankrad thriller som är både snygg och spännande.

Lumikki går på gymnasiet i Tammerfors. Hon håller sig gärna för sig själv och efter att under flera år blivit mobbad har hon lärt sig hur hon ska göra för att inte sticka ut och inte väcka uppmärksamhet. Hon är expert på att vara osynlig och expert på att inte lägga sig i sådant som inte rör henne.

Men Lumikki blir ofrivilligt indragen i en farlig härva av narkotikasmuggling och allt börjar med att tre av Lumikkis klasskamrater hittar en plastpåse med blodiga sedlar, till synes nonchalant slängda i en snöhög. Det är när klasskompisarna tvättar de blodiga sedlarna i skolans mörkrum som Lumikki kliver rakt in i det farliga mysterium som kommer att sätta Lumikkis anpassnings- och slutledningsförmåga på hårda prov. Mot bättre vetande bestämmer sig Lumikki för att hjälpa en av klasskompisarna vars liv visar sig vara i livsfara.

Detta är en bok jag gillade förvånansvärt mycket med tanke på att den drar så mycket åt deckarhållet. Men jag gillar Simukkas ton, inledningen är fantastisk och hon är bra på att hålla spänningen uppe och skicklig på att sätta miljöerna. Jag gillar att läsa om ett vintrigt vitt och köldslaget Finland. Jag gillar den skärpta Lumikki, som är lite som en Lisbeth Salander light eller som en drottning av is; kall och oberörbar - åtminstone utåt sett. Tankarna går faktiskt rätt mycket åt Millenniumtrilogin över huvud taget, med den stora skillnaden att jag gillar det här många gånger bättre (Är ingen fan av Stieg Larsson alls). Och så gillar jag det i boken genomgående svart-vit-röda temat som alluderar till Snövit och som även går igen i bokens omslag och utseende. Sidorna i Röd som blod är rödkantade och tänk vad snyggt om de följande delarna kommer att vara lika genomtänkta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar